Lieveheersbeestjes en hun larven

Lieveheersbeestjes en hun larven

Meeldauwlieveheersbeestje. Foto Jeanette Essink
Meeldauwlieveheersbeestje. Foto Jeanette Essink

Nu de winter voor de deur staat, trekken lieveheersbeestjes zich terug in kieren, onder schors en gevallen bladeren, in schuren en op zolders. Vooral de recentelijk opgedoken veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes zullen zich melden, omdat ze talrijk zijn en in groepen in huizen overwinteren. Die exoten zijn ontsnapt uit kassen, waar ze werden gehouden als natuurlijke bestrijders van bladluizen. Lieveheersbeestjes en vooral hun larven zijn notoire bladluizenkillers.

Nu zijn er vele soorten lieveheersbeestjes. Ze verschillen in kleur en in aantal stippen. Het zevenstippelige lieveheersbeestje is een bekende soort. Hoeveel stippen denkt u dat het heeft? Juist: op de kop af zeven. Er is ook een veertien- en een 21-stippelige soort. Veelvouden van 7, daar is vast wel een esoterische verklaring voor bedacht.

De meeste lieveheersbeestjes verslinden bladluizen. Maar niet allemaal. Het citroenlieveheersbeestje, geel met 22 (!) stippen, eet schimmels. Dat doet ook, zijn naam zegt het al, het meeldauwlieveheersbeestje. Dat is oranje met zo’n zestien witte stippen. Het eet meeldauw. Meeldauw is echt een kandidaat om in de tuinbouw bestreden te worden. Toch worden meeldauwlieveheersbeestjes niet als meeldauwbestrijders ingezet, want na de maaltijd wassen ze hun pootjes niet, zodat ze weleens meeldauwsporen zouden kunnen meedragen. Dan verspreiden in plaats van bestrijden ze de gehate schimmel. Veel diersoorten verspreiden onbewust hun eigen voedsel.

Lieveheersbeestjes zijn rond en bol en kleurrijk en gestippeld en hebben een lieve naam. Weinig mensen zullen ze doodtrappen. Hun larven worden minder goed herkend en zien er ook veel minder lief uit. Op de foto staat een meeldauwlieveheersbeestjeslarve – wit en geel met zwarte stippen. Het lijkt op larfjes van impopulaire keversoorten. Maar het verpopt zich heus tot een lief heersbeestje.

(Natuurdagboek Trouw 8 nov. 2013)

DELEN

2 gedachten over “Lieveheersbeestjes en hun larven

  1. Natuurdagboek 15 november 2013: Stinkende Gouwe.
    Dag Koos,
    Elke dag geniet ik weer van het natuurdagboek en leer er van. Ik gebruik ze ook voor mijn vrijwilligerswerk in natuurgebied Kardinge. Leuk stukje ook weer van de Stinkende Gouwe, die ook in mijn (verwilderde) tuin staat.
    Alleen heb ik wel twijfels bij de foto die er bij geplaatst is. Volgens mij is dat geen Stinkende Gouwe, het lijkt meer op nagelkruid (Geum urbanum), wel een beetje een laatbloeier als de foto nu genomen is. Stinkende Gouwe heeft doorgaans 4 kroonbladen en op de foto tel ik er 5. Ook lijkt vorm en kleur van de bladeren niet op die van de Stinkende Gouwe, al kun je vanaf een foto het niet echt goed bekijken.
    Succes met natuurdagboek, hoop dat het nog jaren blijft!
    Natuurgroet van een wijkgenoot,
    Ellen Rigtering.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.