Kortschildkever

Kortschildkever

Hoornaarkortschildkever, Foto Jeanette Essink

Jeanette Essink beheert haar tuin als natuurgebied. Ze heeft een knots van een tuin, met vijvers, borders, singels en een heus hooiland. Er groeien en bloeien tientallen planten, er broeden vogels en zoemen insecten. Die fotografeert ze en die foto’s staan regelmatig bij de natuurdagboeken.

Jeanette vond een merkwaardig beestje in die tuin: een zwart insect van ruim twee centimeter, dat ze ving voor een foto en daarna weer vrijliet. Het was een kortschildkever. Daarvan zijn er veel soorten. De meeste zijn zwart. Ze hebben korte dekschildjes. Daardoor lijken ze op oorwurmen. Grote soorten kunnen drie centimeter lang zijn en hebben kaken die sterk genoeg zijn om u in uw vinger te bijten. Dan heeft u ze wel op stang gejaagd en zullen ze met hun opgerichte achterlijf een woeste indruk maken.

De soort die Jeanette ving, bleek niet zo één-twee-drie op naam te brengen. Daar kwam waarneming.nl aan te pas, waarop specialisten op ieder gebied rondwaren. Je kunt geen insectengroep bedenken, of er is wel een specialist van. In.

Op waarneming.nl diende Theodoor Holmeijer zich aan, die vroeg of Jeanette misschien hoornaars had. Laat zij nou net die middag een hoornaarnest ontdekt hebben! Hoornaars zijn grote, niet bijster agressieve wespen. Een ruitje onder de nok was helemaal dichtgemetseld door de wespen, die in- en uitvlogen.

Het bleek een hoornaarkortschildkever te zijn, die organisch afval in hoornaarnesten eet en de daarin levende maden. Hij vindt hoornaarnesten door zijn neus acherna te kruipen. De wespen laten hem hun nest opruimen. Een zeldzaam beestje – Jeanette zag de eerste van Drenthe. Maar gezien de snelle opmars van de hoornaar, zal ook de hoornaarkortschildkever wel algemener worden.

DELEN
Reacties zijn gesloten.