Kans op bijen!

Kans op bijen!

Het gaat slecht met de bijen. En niet alleen met de honingbij, slechts één van de 358 soorten bijen die in Nederland zijn gezien. Gaat het met de honingbij al niet denderend, het is nog altijd met afstand de talrijkste bij. Vertroeteld door imkers schuimt de honingbij bloemen af, daarbij niet gehinderd door een overdreven kieskeurigheid. Individuele honingbijen krijgen wel voorkeur voor een bepaalde bloem, maar dat kan een bloem van allerlei soort zijn. Er zijn ook veel bijen die het van enkele bloemensoorten moeten hebben. Als die bloemen verdwijnen, gaan de bijen er ook aanbijenradar2013_v2.

Er zijn zandbijen, groefbijen, slobkousbijen, dikvoetbijen, tronkenbijen, slurf-, roet- en behangersbijen en nog een heleboel andere. De meeste leven niet in volkeren, maar alleen. Wel kunnen er tientallen solitaire bijennestjes bijelkaar zitten, bijvoorbeeld in een zonnige, zandige open plek tussen struiken.

Er zijn nogal wat bloemen in trek bij bijen. Nu bloeien wilgen en die zijn populair. Er vliegen wel zeventien bijensoorten opaf! Dat lees ik op www.wildebijen.nl, de website van Huib Koel. Zijn laatste aanwinst op die site is de bijenradar. Mocht u op zoek willen naar bijen, dan kunt u op de bijenradar zien wanneer de meeste bijen verwacht worden. Koel baseert zijn radar op het weer en op het gemiddelde aantal bijenwaarnemingen van de afgelopen jaren. En dat aantal baseert hij weer op het aantal bezoeken aan zijn bijensite. De verwachtingen (de groene lijn) komen heel aardig uit. De rode lijn geeft de werkelijke aantallen bijenwaarnemingen weer van de afgelopen tijd. Duidelijk te zien is dat de stijging inzette toen het warm werd, ruim twee weken later dan verwacht.

(Natuurdagboek Trouw 8 mei 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.