Glanzende kevertjes op de bloemen

Glanzende kevertjes op de bloemen

Bosanemoon met glanskevertjes, Foto Koos Dijksterhuis

Eén van mijn lievelingsplanten is de bosanemoon. Bosanemonen bloeien nu al ruim een maand. Wat me dit jaar opviel, waren de vele kevertjes op de bloemen. Piepkleine, zwarte kevertjes zijn het en ze glanzen. Het zijn dan ook glanskevertjes. Als je over die insecten informatie zoekt op internet, kom je terecht bij ongediertebestrijders. Dat heb ik wel vaker, dat ik iets wil weten over insecten en hoofdzakelijk te horen krijg hoe ik ze kan bestrijden. En dan vooral chemisch bestrijden natuurlijk.

De koolzaadglanskever kan schade aanrichten op, u raadt het al, koolzaad. Of koolzaadglanskevers ook bosanemoon lusten, weet ik niet. Maar vermoedelijk is dit een andere soort, die er sterk op lijkt. Er is ook een smeerwortelglanskever. Er zijn ruim negentig soorten glanskevers, waarvan de helft in Nederland, die nochtans voor het leeuwendeel geen Nederlandse naam hebben. Laten we deze glanskever daarom bosanemoonglanskever noemen, dat klinkt beter dan glanskever spec.

De glanskevers, vooral hun larven, eten stuifmeel en nectar. Als de bloemen al in volle bloei staan, richten de kevertjes geen schade aan. Maar staan de planten nog in knop, dan knagen ze de knoppen stuk. Dan breken ze de zaadvorming in de knop, zogezegd. Koolzaadtelers kunnen dan bepaalde, piepkleine sluipwespjes, gaasvlieglarven en lieveheersbeestlarven loslaten. Die eten glanskeverlarfjes.

Die glanskeverlarfjes kruipen na een kleine week uit de eitjes, die de kevers in de bloemen legden. Een week of drie, vier eten de larven stuifmeel. Dan kruipen ze de grond in, waar ze zich verpoppen. In juni komt de nieuwe generatie kevers tevoorschijn. In de herfst graven die zich weer in de bodem, waar ze overwinteren. Tot ze in de lente op bloemen afvliegen. Bosanemonen bijvoorbeeld.

DELEN
Reacties zijn gesloten.