Geschilderde planten van Redouté
In het Haarlemse Teylers-museum bewaren ze oude tekeningen van planten. Ze hebben er nog een stel bijgeleend en nu wordt t/m 5 mei een selectie tentoongesteld. De meeste zijn ruim tweehonderd jaar oud. In de achttiende eeuw verzamelden botanici planten in overzeesche gebieden, droogden en bewaarden ze, en wie kon tekenen, maakte eerst tekeningen. Het tekenen van planten dwingt tot het waarnemen van details. Daarom moeten onze beeldschermkinderen nog altijd een plant tekenen in de biologieles.
Pierre-Joseph Redouté was zo’n tekenend plantenkenner, of beter: plantkundig schilder. Hij leefde van 1759 tot 1840 en maakte 2100 schilderijen van ruim 1800 plantsoorten, waaronder allerlei toen nog onbekende soorten. Hij verkeerde in keizerlijke kringen en schopte het tot privéschilder van Marie-Antoinette. Hij schilderde in de keizerlijke tuinen, zoals de Jardin du Roi, die nu Jardin des Plantes heet. Een schilderij van dat park hangt in Teylers.
Terwijl Marie-Antoinette haar hoofd verloor onder de guillotine, schilderde Redouté door. Hij hing rond op het landgoed van Napoleon, wiens vrouw Joséphine weg was van rozen. In haar rozentuin stonden alle rozenrassen die er waren. Redouté legde ze vast met zijn penseel op het chiqueste perkament dat er was. Hij schilderde stippelend en aan dit pointillisme avant-la-lettre is het volgens kunstkenners te danken dat hij de planten met subtielere kleuren en kleurverschillen schilderde dan planten ooit geschilderd waren. De platen zijn realistisch en mooi. Veel van Redoutés werk is opgenomen in lijvige plantenboeken.
Op zijn drieënzestigste trad Redouté in dienst van het natuurhistorisch museum, naast de Jardin des Plantes.
De weegbree op de foto is een Afrikaanse soort met de tot de verbeelding sprekende naam plantago vaginata, wat je zou kunnen vertalen als schedeweegbree.
( Natuurdagboek Trouw 26 feb. 2013 )