Eikenpage

Hoewel ik niet zo van natuurattracties houd , zou ik het boomkroonpad wel eens willen zien. In boomkruinen gebeurt van alles, wat je van de grond af niet ziet. Vogels en insecten. Goudhaantjes bijvoorbeeld schieten het liefst door de kruinen van naaldbomen. En rond de kruinen van eiken fladderen eikenpages. Pagevlinders zijn vaak groot en kleurig. De eikenpage is niet groot, wel mooi blauw glanzend, maar als je er één ziet, zit ie met opgeklapte vleugels. Dan zie je de vleugels van onderen en die zijn grijs. Weliswaar met dunne lijnen en oranje vlekjes, maar toch grijs. Ik heb trouwens niets tegen grijs. Grappig zijn de piepkleine puntjes die als staartjes uit de achtervleugels steken.
Maar eikenpages laten zich niet vaak zien. Ze zijn niet heel zeldzaam, maar ook niet heel algemeen en vooral: ze leven bovenin de boom. Hoge eiken hebben hun voorkeur. Ze komen soms even aan de grond voor een slokje water of nectar en dan kun je ze zien. De vlinder op de foto doet zich tegoed aan zomerfijnstraal.
Eikenpages vliegen in de nazomer. De witte, stekelige eitjes worden gelegd bij knoppen aan twijgen. Die eitjes zijn wintervast. Na een maand of zeven komen de rupsjes te voorschijn. Ze banen zich etend een tunneltje de knop in. Tot juni kruipen ze etend rond, vooral ’s nachts. Overdag rusten ze onder een spinsel. In de zomer verpoppen ze zich tot vlinders, die vooral in augustus en september rondvliegen.
Voor mij is een eikenpage al genoeg attractie in de natuur. Maar een boomkroonpad kan handig zijn om ze te zien.