Een nieuw nest voor de rode wouwen

Een nieuw nest voor de rode wouwen

Rode wouwen in hun nest. Foto Warner Jan de Wilde
Rode wouwen in hun nest. Foto Warner Jan de Wilde

Bij Zutphen waaide een nest van rode wouwen uit de boom. De twee kuikens waren al groot en zaten goed in de veren, maar konden nog niet vliegen en waren voor voedsel afhankelijk van hun ouders. Er broeden 35 paar rode wouwen in Nederland; één nest meer of minder maakt dus heel wat uit.

“De jongen stonden op takken”, vertelt Stef van Rijn, die de grote roofvogels onderzoekt. Hij was meteen gekomen met zijn compagnon Warner Jan de Wilde, die maar één ding leuker vindt dan roofvogels en dat is bomen klimmen. “De jonge wouwen waren zes weken oud en hadden het nest nog nodig, want daarin deponeren de ouders hun prooien”, zegt Stef. “Er was al een dode spreeuw op de grond gevallen. We besloten het nest te repareren. Een week later had dat niet meer gekund, dan waren ze misschien weggefladderd.”

In de Ardennen en Eifel jagen wouwen vooral op woelratten. In Nederland zijn die er nauwelijks meer, omdat woelratten volgens Stef niet in onze doodse graslanden kunnen leven. “Bij ons plukken wouwen jonge kraaien uit het nest.”

De jonge wouwen werden gewogen en bleken goed gevoed te zijn. In een boodschappentas takelden de mannen het nestmateriaal omhoog. “Wouwen maken slordige nesten, dit was een stapeltje droge takjes op een oud kraaiennest”, zegt Stef, “gelardeerd met lapjes stof en snippers plastic. Wij hebben het wat steviger gemaakt: we bonden een takkenbodem met touwtjes vast en legden daar het oude nestmate­riaal op. De jongen namen er zonder protest plaats op, en even later kwamen de oudervogels alweer – die accepteerden de renovatie alsof er niets aan de hand was.”

Jongvolwassen wouwen willen nog weleens van nest wisselen, maar oudere wouwen kunnen een beproefd nest jarenlang bewonen. Misschien blijft het door de onderzoekers gebouwde nest ook jarenlang in gebruik!

Op de rand van het nest kreeg de dode spreeuw een plekje. Hadden de wouwtjes meteen wat te kluiven.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 28 juli ’21)

DELEN
Reacties zijn gesloten.