Buxusmot – vergif is een doodlopende weg
Twee jaar geleden stuurde Frits Schuurman me een foto van een volgens hem “prachtige nachtvlinder”. Ik antwoordde ontactisch: “dit is de beruchte buxusmot. Als je een buxus hebt, kun je die als dood beschouwen”. Intussen antwoord ik genuanceerder als de inderdaad fraaie buxuxmot, wit met zwarte omlijsting, voorbijkomt. Vorige week vroeg Menno Fokkens me ernaar…
“Om mijn huis heb ik buxushagen en gemodelleerde boompjes van dieren”, schrijft Fokkens, “waar ik jaren over gedaan heb, met veel geduld zelf opgekweekt en gestaag in model geknipt. Is er grote kans dat deze worden opgevreten? Wat kan ertegen gedaan worden? Normaal gebruik ik geen gif. Of valt alles nogal mee?”
“Hopelijk is je tuin in trek bij vogels”, antwoordde ik. “Koolmezen en een dozijn andere tuinvogels zullen de buxusrupsen graag uit de heg plukken. Ook andere rupsenliefhebbers helpen. Je kunt zelf ook dagelijks de rupsen weghalen. Als het er te veel zijn, wil een hogedrukspuit wel helpen.
“Als je eenmaal gif spuit, zit je eraan vast, want dan dood je ook alle sluipwespen, roofvliegen en zelfs jonge mezen. Dan komt er minder snel een natuurlijke liefhebber van buxusmotten – zo’n nieuw dier dat eerst massaal verschijnt, wordt na enkele jaren meestal wel ingetoomd.”
Er is nog een reactie op deze nieuwkomers mogelijk: je verlies nemen en een liguster voor buxus in de plaats zetten. Helaas kopen veel mensen vergif, als ze een buxusmot hebben gezien en hun haagjes willen beschermen. Vorig jaar en dit jaar zijn er veel jonge mezengezinnetjes in de kast doodgegaan, en als de lijkjes geanalyseerd werden, zaten er vaak insecticiden in. Gif maakt meer kapot dan je lief is.
De buxusmot zakt trouwens al uit de Nederlandse top-3 van natuurrampen. Hij wordt verdrongen door, binnengekomen met stip, de eikenprocessierups. Ook daarvoor geldt: vergif is een eenrichtingsweg, en vermoedelijk een doodlopende.
(Natuurdagboek Trouw woensdag 3 juli ’19)
Eén gedachte over “ Buxusmot – vergif is een doodlopende weg”
Ik vrees dat heel wat eikelanen een ander naam gaan krijgen, Esdoornlaan bij voorbeeld.
Reacties zijn gesloten.