Bever of rat

Bever of rat

Beverrat. Foto Koos Dijksterhuis
Beverrat. Foto Koos Dijksterhuis

Ooit zag ik ze aan de oever van een meer rondscharrelen. Enorme knaagdieren met een lange rattenstaart maar een koddige caviasnuit op aandoenlijke pootjes met zwemvliezen. Myocastor heten ze in wetenschapslatijn, wat ‘muisbever’ betekent: een bever die op een muis (of rat) lijkt, of misschien betekent het kleine bever.

Beverratten zijn de kleine neven (en nichten) van bevers maar de grote neven van muskusratten, die op hun beurt de grote neven zijn van woelratten en die weer van woelmuizen. De kleinste neef is de dwerghamster. Geen van deze dieren leeft in riolen, geen van hen brengt de ziekte van Weil of de pest over, bever-, muskus- en woelratten hebben evenveel met bruine en zwarte ratten te maken als cavia’s en marmotten.

Toen ik ze bij dat meer zag scharrelen, was ik op vakantie in Italië. Ik keek ernaar met iemand en ik deed een testje. Ik zei: “kijk, moerasbevers.” Zo worden ze namelijk ook wel genoemd. Mijn reisgenoot reageerde blij verrast. Bevers, wie had dat gedacht, wat leuk. “Of nee, het zijn beverratten, corrigeerde ik.” Het blijde gezicht naast mij verried acute teleurstelling, bijna afschuw. “Ratten? Hè bah!” Ziedaar de tragedie van elk dier dat rat genoemd wordt. Laat ik ze daarom moerasbevers noemen.

Moerasbevers zijn honderd jaar geleden door Europese bonthandelaren uit Argentinië gehaald om mee te fokken. Ze ontsnapten en in Europa zijn ze intussen helemaal ingeburgerd. Nederland trekken ze binnen vanuit Limburg, maar niet veel; ze worden te vuur en te val bestreden.

Net als die andere genoemde knaagdieren eten moerasbevers planten en dus geen kaas, worst of dode dieren. Anders dan bevers en dwergbevers (muskusratten) graven ze niet altijd een hol op eilandjes of in steile oevers, maar bouwen ze vaak bovengrondse legers op begroeide oevers. Ze komen  in dezelfde wateren voor als bevers en worden vaak voor bevers aangezien. Het duidelijkste verschil is hun smalle staart.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 24 oktober ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.