Belasting op kerosine
Het afgelopen jaar heeft Nederland meer brandstof verstookt en CO2 uitgestoten dan in jaren. Nederland voert dan ook een actief klimaatbeleid: het openbaar vervoer wordt uitgekleed, het wegennet uitgebreid, de maximum snelheid verhoogd.
Er zijn mensen die menen dat luchtvervuiling niets te maken heeft met de opwarming van de atmosfeer. Maar dat je klimaatverandering ontkent, betekent niet dat je luchtvervuiling moet toejuichen. Hoewel, je zou kunnen zeggen: als het klimaat verandert, laat het dan ook snel veranderen, dan hebben we het maar gehad. Maar dan erken je weer het verband met luchtvervuiling.
Als ik schrijf over buitenlandse natuur, krijg ik boze brieven dat ik hypocriet de wereld rondvlieg en -rijd. Blijkbaar zijn die bozeriken begaan met het milieu. Volgens mij kunnen zij het terugdringen van weg- of vliegverkeer echter niet louter overlaten aan opofferingsgezinde individuen. Zulke lieden gaan met de dure trein op vakantie, zijn langer onderweg en kunnen veel uithoeken niet bereiken. Zelf hoef ik niet alle uithoeken af te strepen en ga ik liever naar Schiermonnikoog. Maar zolang brandstof alleen voor vliegtuigen niet belast wordt, blijven vliegreizen stukken goedkoper dan treinreizen. Zolang zal er geen millimeter minder gevlogen worden, al blijven alle opofferingsgezinde lieden voortaan thuis. Daarvoor is een ander overheidsbeleid nodig dan vliegen spotgoedkoop houden. Belasting heffen op kerosine bijvoorbeeld.
Laatst stond in deze krant dat de enorme milieubelasting van kleding grotendeels aan het gebruik ervan ligt, vooral vanwege het strijken! Strijken vreet energie. Ik vind het leven te kort voor strijken en heb niet eens een strijkbout. Daar lever ik zonder opoffering zomaar een bijdrage aan de vermindering van energieverbruik en luchtvervuiling!
2 gedachten over “Belasting op kerosine”
eens, belasting op kerosine, waar is de WereldUnie?!
moest erg lachen over de uitvoeringen over het strijken. mooi!
Reacties zijn gesloten.