Begroeid dak goed voor insecten

Begroeid dak goed voor insecten

Vegetatiedak met sedumplantjes en ekster.  Foto Koos Dijksterhuis
Vegetatiedak met sedumplantjes en ekster. Foto Koos Dijksterhuis

Planten op het dak zijn een opsteker voor bijen en andere insecten. Zwitserse biologen inventariseerden veertig vegetatiedaken. Gedurende de zomer van 2010 telden zij bijna vijftigduizend insecten en spinnen, van bijna vijfhonderd soorten. Over dit onderzoek zette het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Ecology een voorproefje op internet.

Van mobiele insecten, zoals vliegende kevers, vlinders, zweefvliegen en bijen, hing de aanwezigheid samen met geschikt leefgebied in de buurt, zoals bloemrijke hooilanden. Voor die insecten bleken groene daken te werken als verbindingszones of stapstenen. Ze vlogen via groene daken van gebied naar gebied. Of honkvaste types als loopkevers en spinnen op de daken verschenen , hing niet af van de omgeving.

Groene daken bestaan meestal uit vetplanten van de sedum-familie, die een plat of bijna plat dak een veel kleurrijker aanzien geven dan groen alleen. De plantjes bloeien in kleur en krijgen herfstkleuren. Zo’n dak betekent extra plantengroei in de bebouwde kom en is een veel fijner uitzicht dan het gebruikelijke grijze dakleer of grind, voor wie er van boven op neer kijkt. Ik heb zelf eens met drie buren het dak van onze vier schuren met sedum beplant. Een fraai gezicht en onderhoudsvrij. In de schuren werd het ’s zomers minder heet en ‘s winters minder koud. Bovendien buffert het het regenwater, waardoor de regenpijp zonder overlast van de riolering losgekoppeld kan worden.

Op mijn eigen schuur zag ik vaak spreeuwen, vinken en mezen. Die aten daar ongetwijfeld zaadjes en insecten. Dat de planten goed zijn voor insecten lijkt ook voor de hand liggend, maar is nu door de Zwitsers bewezen. Planten op het dak zijn vooral van belang voor bijen en andere insecten die behoorlijke afstanden vliegen.

(Natuurdagboek Trouw 14 okt. 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.