Aangevallen door reuzenuil

Aangevallen door reuzenuil

Dode oehoe onder hoogspanningsleiding, Foto Koos Dijksterhuis

In enkele kranten stond hetzelfde berichtje over een oehoe in het Lauwersmeer die mensen zou aanvallen. Een oehoe is de grootste uil van Europa, in dierentuinen zijn het stoïcijnse reuzen met een meneer-de-uil-hoofddeksel van twee platte ‘oortjes’. Dat zijn veren die op een hoogleraarspetje lijken, vandaar de wijsheid van de uil. Oehoes lijken met hun grote ogen dwars door je heen te kijken.

Een oehoe kan een spanwijdte halen van één meter tachtig. Ik heb eens een oehoe bij volle maan over me heen zien vliegen. Of zien, het was meer voelen. En ik hoorde hem. Niet zijn vleugels, uilen vliegen geruisloos, maar zijn donkere ‘oeh’.

Een man was door de uil ‘aangevallen’, nadat hij zelf ‘oeh’ had geroepen. Een goed geïmiteerde uilenroep wordt vaak beantwoord. Uilen kunnen proberen de vermeende indringer weg te jagen. Dan vliegen ze rakelings over je heen. Deze meneer kende die truc blijkbaar, lokte de oehoe en klaagde vervolgens dat de uil hem aanviel. Het is ook nooit goed.

Vanuit het zuidoosten vestigen oehoes zich wel eens in de Achterhoek of Zuid-Limburg. Oehoes die elders vliegen zijn meestal ontsnapt. Sinds Harry Potter zijn uilen populaire huisdieren en roofvogelshows gebruiken oehoes. Ook de angstaanjagende oehoe is ontsnapt. Hij vliegt al tijden rond, vermoedelijk levend van ratten en egels. Oehoes kunnen van alles vangen, maar als er ratten en egels zijn, eten ze die. Ik vond eens een binnenstebuiten gekeerde egel, helemaal leeggeschraapt. Oehoemaaltijd. Oehoes eten geen mensen, maar hebben wel enorme nagels. Deze ontsnapte oehoe is niet bang voor mensen en komt naar ze toe, hij is niet anders gewend.

DELEN

4 gedachten over “Aangevallen door reuzenuil

  1. Dat was in mijn kindertijd al de manier om langs de zilvermeeuwenkolonie naar de oost te fietsen, André, op Schier. Stok of arm omhoog. Binnenkort stukje over buizerds die joggers wegjagen.

  2. Predatoren die mensen aanvallen, hoe verwaand kan men als mensch zijn! Het betreft vrijwel altijd dieren die iets verdedigen, meestal territorium of partner. Omdat mensen geen Oehoes zijn weten zij niet hoe te handelen wanneer een, met een inderdaad impossante verschijning, Oehoe op je afvliegt. Of Buizerd, ZIlvermeeuw, Middelste Jager etc. Een snel geimponeerd mens denkt, wegwezen! En dat is nu net niet wat je moet doen. Aankijken is het devies. En eventueel met gestrekte arm wijzen naar de aanvliegende vogel. De “aanval” wordt beslist afgebroken.

    Met Oehoes heb ik geen ervaring, met Middelste Jagers wel. In een kolonie van ruim 25 paren kwam ik eens in Siberië dagelijks in contact met meneer en mevrouw Badoekin, een vlakbij ons kamp residerend paar Middelste Jagers. De andere 24 paren waren bij nadering van hun nest meestal nergens te bekennen. Zoniet de familie Badoekin. Beide vogels kwamen furieus op je afgevlogen en wanneer je er niet op bedacht was resulteerde dat in rake klappen! Niet in potentie dodelijk, maar wel tot vloekens toe irritant. En daarmee vanuit het echtpaar Badoekin gezien uiterst effectief. Een verblijf in de buurt van hun nest was dus meestal van zo kort mogelijke duur. Enige remedie was (behalve wegblijven of -gaan) een kapuchon op en een stok mee die hoger is dan jezelf. En altijd aankijken, dan bogen beide vogels vlak voor je af, precies buiten rijkwijdte. Ook effectief tegen Poolvossen, maar dat is een heel ander verhaal.

  3. Bedankt, Claudia. Hier in de buurt is ook winterverblijf van een stuk of 20 ransuilen. En van de zomer woonde er een voor mijn huis: https://dijksterhuis.net/blog/?p=2991

  4. erg leuk dat over oehoe (maar oog weer typerend hoe mensen in elkaar steken: We moeten altijd alles hebben/bezitten. Alleen kijken en ervan genieten is vaak niet genoeg.! Maar als je de weg niet te ver is en je vind het wat: In de dorpsstraat van Krommenie zitten er achter de Liddel een heleboel uilen in een boom. Ik ben er zelf nog niet geweest. Krommenie is namelijk een erg lang lintdorp en ik woon aan de andere kant.

    groet,
    Claudia

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.