Zure bessen

Aalbessen. Foto Koos Dijksterhuis
Aalbessen. Foto Koos Dijksterhuis

Rood is lekker, weet elk kind. Rode vruchten als aardbeien en frambozen worden door kinderen meestal gewaardeerd. Ik herinner me dat ik als kind de roodste aller vruchten ontdekte: aalbessen. Die wilde ik! Mijn ouders waarschuwden dat ze zuur waren, maar dat geloofde ik niet. Zelf strooiden zij er basterdsuiker over, maar zij strooiden overal suiker over. Ik nam een trosje aalbessen en ritste het met mijn tanden af. Ik trok een grimas die alle ooggetuigen aan het lachen maakte. Ik kneep mijn ogen dicht, beet mijn tanden op elkaar, trok neus en lippen samen en schudde mijn gebalde knuisten. Nadat ik door de zure bessen had heengebeten, zag ik die rode, sappige bessen en vroeg ik om meer.

Nu staat er een aalbessenstruik in mijn tuin. Ik pluke een emmertje en ritste ze met een vork van hun steeltjes. De bessenstruik herrees. De takken hingen zwaar van de bessen op de grond of op half 7. Nu reiken ze met hernieuwd elan naar de hemel. Er hangen nog wat vergeten bessen aan – vogels en insecten willen ook wat. ‘De sprutters vreten d’aalbeerns op’ zong de Groninger zanger Ede Staal in het lied Mien Toentje over spreeuwen in zien toentje. Ik heb spreeuwen van alles zien eten, maar nooit aalbessen. Toch zullen ze die best lusten. Spreeuwen broeden onder mijn dak, maar na het uitvliegen der jongen zijn ze tot september de hort op. En missen ze de bessen.

De bessen heb ik met karnemelk gemixt tot een dikke smoothie vol vitamine C en andere heilzaamheden. Vrij zuur ja, ik voeg nooit suiker toe. Mijn kinderen dronken de smoothie nochtans met plezier op. Rood is lekker!

(Natuurdagboek Trouw woensdag 27 juli 2016)