Zieke eenden

Wilde eenden grondelend
In Groningen leven de eenden nog. Foto Koos Dijksterhuis

De vogelgriep heeft Groningen nog niet bereikt en ik zie geen stervende eenden, maar dat is een kwestie van tijd. Er is al een pluimveehouderij in Noordoost-Friesland besmet. In Nederland leven en sterven per jaar honderdvijf miljoen kippen. In pluimveefabrieken, volgepropt met tienduizenden kippen van hetzelfde plofras, is het besmettingsgevaar groot. Toch krijgen wilde vogels de schuld. Voor het eerst gaan nu ook veel wilde vogels aan dood aan vogelgriep, dat wel, eenden vooral.

Vogelgriep kost geld. Daarom grijpt staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken volgens de Europese richtlijnen rigoureus in met ruimingen. Op het ministerie weten ze als geen ander dat je voor vogelgriepbestrijding in de pluimveeteelt moet zijn en niet bij wilde vogels. Wilde vogels moet je juist met rust laten. Als je ze opjaagt, vliegen ze weg en verspreidt het virus zich.

Vandaar dat de staatssecretaris de jacht op eenden en andere watervogels tijdelijk had verboden. Vorige week is de jacht heropend, al adviseert de Veiligheidsregio Fryslân voor de zekerheid even niet te jagen. De jagersvereniging volgt het advies niet op. Jagers krijgen te graag eenden en ganzen in hun telescoopvizier. Volgens hen heeft verstoring door jacht geen effect op de verspreiding van de vogelgriep. Dat zou wilde vogels vrijpleiten! Toch hoorde ik een jager beweren dat jacht wel invloed heeft, een positieve zelfs, want wilde watervogels zijn de schuldigen. De logica van de onderbuik: zondebokken moeten dood.

Van de week zag en hoorde ik jagers op ganzen schieten . Zouden ze gewoon lekker willen knallen, zeker nu wild vlees vlak voor kerst het meest oplevert? Op Omrop Fryslân vatte een jager het samen: “De orders bij de poelier staan al.”

Ik koop al jaren geen fabriekskip meer. Een geschoten eend of gans is geen fabrieksbout. Toch krijg je daarmee eerder vogelgriep op je kerstbord dan met een plofkip. Ik houd het maar bij groenten.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 21 dec. 2016)

Zieke eenden
DELEN