Zeven orchideeën

© K. Dijksterhuis, Bijenorchis

Laatst was ik bij een veehouder in Flevoland. Hij pacht een paar kilometer dijk waarvan hij één helling eens per jaar licht bemest. Onderaan de dijk hooit hij het gras, dat steeds kruidiger wordt. Trots liet hij het zien. Er stonden ratelaars, koekoeksbloemen en honderden rietorchissen. Twee jaar geleden ontdekte hij een hem onbekende bloem, een bloem zoals hij eerder in de tropen had verwacht. Het was een orchidee en in het plantenboek zag hij welke: de bijenorchis.

Vorig jaar had hij er twee, nu vier. We liepen voorzichtig rond en vonden er nog drie bij. ‘Ik ben de boer van de zeven bijenorchissen’, lachte hij. De bijenorchis is een zuidelijke soort die in Nederland zeldzaam is, maar geleidelijk aan vaker wordt gevonden. Zelfs de strenge winter wist de bijenorchissen bij ten minste deze veehouder niet te stuiten.

De bijenorchis lijkt genoeg op een bij om bijen te lokken. Waarom kiest een bij een bloem die al bezet lijkt door een andere bij? Ze zal wel denken: daar valt iets te halen. Of zou de bloem een erotisch effect hebben? Dat een bij denkt met een andere bij te minnen terwijl ze geen bij bevrucht maar een bloem bestuift. Lijkt me sterk, want die werksters laten vrijages over aan de bijenkoningin.

Op mensen kunnen orchideeën wel een erotisch effect hebben. Ik hoorde eens een keurige orchideeënkenner over de lipjes van de bloemen praten en moest er haast van blozen. Mooi zijn ze wel, vooral de bijenorchis. Wat een kleur, wat een vorm. Er kunnen veel meer planten zijn geweest, ze komen vaak niet tot bloei, ze rotten dan als blad al weg.

Zeven orchideeën
DELEN

Eén gedachte over “Zeven orchideeën

  • 4 juli 2010 om 20:02
    Permalink

    Leuk zo’n trotse boer. Het zijn inderdaad sprookjes-achtige bloemen en ik heb ze op 1 juni 2007 goed kunnen fotograferen.Op aanwijzing van een goed geinformeerde kennis vond ik ze op een verwilderd veldje tussen de snelwegen en bedrijfspanden in het westelijk havengebied van Amsterdam. Of ze daar nog steeds staan weet ik eerlijk gezegd niet. Ik had de foto op A5 formaat op mijn kantoor hangen: er was een collega die het een “griezelige” bloem vond. Vast iemand die insecten ook griezelig vindt. Vriendelijke groet. Saskia Vleugel

Reacties zijn gesloten.