Zeearend boven de stadsrand

Zeearend. Foto Martin Kroon
Zeearend. Foto Martin Kroon

Op een zonnige novembermiddag loop ik met een vriendin één van mijn vaste ommetjes, rond Noorddijk, ten oosten van de stad Groningen. Eén stap buiten de bebouwde kom zien we een roofvogel naderen. Ik zie wel vaker roofvogels naderen, maar dit is een andere dan die er meestal naderen. Hij lijkt groot en ziet er zo steviggebouwd uit, dat ik even aan een gier denk. Maar als hij niet eens zo hoog overvliegt, schuin boven ons, kan ik door de verrekijker zijn massieve snavel zien, een echte arendsnavel. Met de puntstaart erbij kan het niet missen: zeearend.

Zeearenden hangen vaak rond in het Lauwersmeer en ook bij het Zuidlaardermeer. Wie van Lauwers- naar Zuidlaardermeer vliegt, schampt eerder aan de westkant langs de stad dan aan de oostkant, maar waarom zou een arend op een zonnige novembermiddag niet net als wij een ommetje maken?

In november kunnen er trouwens heel goed Duitse zeearenden ons land binnen zweven. In Holstein broeden tientallen paren. Ook in Oost-Duitsland en Polen zijn zeearenden vrij talrijk. Elke winter zwerven er wel zeearenden naar Nederland. Tegenwoordig overzomeren ze ook wel bij ons en enkele paartjes broeden hier zelfs. Soms mislukt dat broeden ook, bijvoorbeeld doordat de nesten verstoord worden door ‘zeearend-spotters’. Met arenden valt nou eenmaal niet te spotten.

Met een spanwijdte van meer dan twee meter zijn zeearenden ’s lands grootste roofvogels. Ze leven van visserij en pluimvee. In ondiep water vangen ze karpers. Ook eten ze meerkoeten, eenden, ganzen of zwanen; ’t is maar wat de pot schaft.

De zeearend koerst naar het zuidoosten, en in het zuidoosten ligt het Zuidlaardermeer. Wij niet, wij vervolgen onze ronde Noorddijk.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 13 nov. 2014)

Zeearend boven de stadsrand
DELEN

2 gedachten over “Zeearend boven de stadsrand

  • 20 november 2014 om 10:25
    Permalink

    En het mooie was, ik was er ook bij ;-). Wat een ‘monster’ was het in de lucht!

  • 20 november 2014 om 09:12
    Permalink

    Mooi verhaal Koos. En wel gaaf dat je ze kunt spotten en zien in ons kikkerlandje. Groetjes Lei 🙂

Reacties zijn gesloten.