Zee- en visarenden verdringen zich in de Biesbosch

Visarend. Foto Koos Dijksterhuis
Visarend. Foto Koos Dijksterhuis

Wij, vier oude vrienden en boswachter Jacques van der Neut, voeren afgelopen zaterdag door de Biesbosch en zagen in de verte het verstoorde nest van zeearenden. Volgens een ooggetuige waren er Nijlganzen op het nest geweest, waarna de zeearenden het niet meer hadden bezocht. Lieten die reuzenroofvogels zich koeioneren door een paar ganzen?

Jacques heeft intussen andere getuigen gesproken. Er hing, hoorde hij van verschillende bronnen, een derde zeearend rond, een bazig vrouwtje, en die vogel heeft het paar verjaagd. Zij eiste het territorium met het bijbehorende nest op. De Nijlganzen hebben vervolgens het nest wel even bezocht, maar waren niet de oorzaak van het drama.

Er wordt nog maar een paar jaar door zeearenden genesteld in de Biesbosch en het is nu al dringen.

We lieten de zeearenden achter. Later zagen we ook nog visarenden, drie maar liefst! Het is trektijd en dan passeren visarenden ons land. Die hebben voorzover bekend nooit bij ons gebroed, al hebben ze in de Biesbosch wel eens pogingen gedaan. Ook nu nestelt er een vrijgezelle visarend in de hoop op een partner en we zien een paartje met takken slepen en een nest bouwen. Het is ieder jaar weer spannend of ze eindelijk… Biesboswachter Jacques glundert bij het idee.

Visarenden zijn enorme vogels, maar kleiner dan zeearenden. Zeearenden halen een spanwijdte van meer dan twee meter. Visarenden komen niet verder dan één meter zeventig. Zeearenden hebben rechte, visarenden gebogen vleugels. Van beide soorten zijn de vrouwtjes, pardon vrouwen het grootst. Met die enorme vleugels hangen visarenden vaak biddend boven het water, zeearenden niet. Zeearenden zijn grijsbruin, visarenden donkerbruin met wit. Ze hebben een witte kop met een kuifje en een donkere oogstreep.

Dat we toch op één dag beide soorten zagen!

(Natuurdagboek Trouw donderdag 14 april 2016)

Zee- en visarenden verdringen zich in de Biesbosch
DELEN