Winter, welke winter?

Dagkoekoeksbloem. Foto Jeanette Essink
Dagkoekoeksbloem. Foto Jeanette Essink

Mevrouw Pasman uit Heerlen gaf via de redactie telefonisch door dat ze in haar tuin madeliefjes zag. Ja, madeliefjes bloeien in zachte winters maar door, evenals maagdenpalm. Maar nu bloeit er nog veel meer. Op mijn opmerking dat je in Groningen sneeuwklokjesgewijs geen vroege-bloei-record kunt verwachten, stroomden de reacties binnen uit het hele land, maar vooral uit Groningen. In het door aardbevingen beroemd geworden Loppersum bijvoorbeeld, blijken ze al weken te bloeien, meldt J. Wierenga. En Clara Ritzema-Feijen zag ze in de Hortus in het van dat Facebook-feest bekende Haren (Gn.). Uit het van de moord in Woensdag gehaktdag bekende Ganzedijk in Oost-Groningen meldt Herman Bieshoven bloeiende rode dovenetel.

Bartje Werner – Van den Berg zag in Zwijndrecht blauwe druifjes, crocussen en longkruid in bloei. In Amersfoort blijken de prunussen al uit te botten met roze bloesems, zoals je eind maart verwacht. Ook bloeien daar kamille en kaasjeskruid. In Amsterdam zag ik een stokroos bloeien en in Groningen gewoon kruiskruid. De koekoeksbloem op de foto werd 8 januari gevonden door Jeanette Essink. Winterjasmijn is allang van de partij. Het wachten is op klein hoefblad en speenkruid.

In Groningen word ik ’s morgens getracteerd op een langdurige solozang van een merel. Fijn om bij te ontwaken! In Amersfoort hoorde ik mijn eerste heggemussen dit jaar en mijn eerste zanglijster. Er zijn ongetwijfeld al eerder heggemussen en zanglijsters gehoord, maar niet door mij.

Als het windstil is en de zon schijnt, kun je met een jas aan buiten zitten. En die winterzon geeft zulk mooi strijklicht! Van mij mag het zacht blijven, maar zij die ervoor doorgeleerd hebben voorspellen vorst en winterse buien. Tegen een winter die pas eind januari komt, zeg ik: blijf dan maar helemaal weg!

(Natuurdagboek Trouw 21 jan. 2014)

Winter, welke winter?
DELEN