Welke vogel is dit?

Putter. Foto Jeanette Essink
Putter. Foto Jeanette Essink

‘Beste Koos’, begon een lezer veelbelovend, ‘ik woon in Amsterdam, maar laatst was ik bij familie op de Veluwe. Daar hoorde ik een vogel. Welke vogel was dat?’

Toen bestond die site nog niet, maar nu zou ik de lezer verwijzen naar www.welkevogelisdit.nl, waarop je stap voor stap kunt uitzoeken welke vogel je ziet. De site vraagt eerst globaal naar vorm en formaat, maar zoomt dan in op kleur van buik, borst en keel en andere details. Lezer hoorde alleen wat, maar zag niets en zal op de site geen antwoord vinden. Wel kan hij er ontdekken dat hij als waarnemer meer op details zou kunnen letten.

Ik merk soms dat mensen verrast worden door vogels, als ze eens goed kijken. Dat die exotisch gekleurde schoonheid een gewone vink is! En zelfs een huismus blijkt niet zo grauw als men denkt. Laat iemand een putter zien en hij/zij is opgewonden als ware het een paradijsvogel. En al die kleur komt zomaar in de eigen tuin voor. Ook op de Veluwe.

Zelf ben ik niet zo handig met stapsgewijze determinatiesleutels. Laat k de putter proberen. Hoofdkleur? Nou, lichtbruin dan maar. Waar lijkt hij op? Ik moet kiezen uit silhouetten. De merel (‘zangvogels’) komt nog het meest in de buurt. Er zijn tachtig mogelijkheden, ik verfijn de zoektocht op kenmerken van de kop. Snavelkleur weet ik niet, snavelvorm is kort en dik. Kleur kruin? Zwart, maar dat rode voorhoofd kun je zo voor kruin aanzien. Laat ik rood aanklikken. Nog maar twee mogelijkheden: kneu en barmsijs. En als ik een zwarte kruin kies? Ja, goudvink, dwerggors en putter! Uit die drie had ik hem wel herkend. Conclusie: geslaagd!

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 4 juli 2014)