Vurige spin

Lentevuurspin. Foto Paul Norp
Lentevuurspin. Foto Paul Norp

Een vriend stuurde me een foto van een lentevuurspin. Vriend woont op de Veluwezoom en was in de Hoge Veluwe geweest. Zowel op de Veluwezoom als op de Hoge Veluwe komen lentevuurspinnen voor. Prachtige beesten, met dal knalrode lijf en heerbeest-achtige stippen.

Lentevuurspinnen hebben zwarte poten, herfstvuurspinnen hebben rode achterpoten, zomer- en wintervuurspinnen ken ik niet. Vuurspinnen zijn niet algemeen en als ze er al zijn, leven ze ondergronds en laten ze zich niet gauw zien. Ze kunnen een jaar of drie oud worden.

Alleen als ze hun hol en nest herstellen of uitbouwen, kunnen ze het daglicht verdragen. Dan vallen ze dankzij hun vurige lijf ook wel op. Vriend had niettemin geluk.

Lentevuurspinnen vangen insecten en andere geleedpotigen in een net, dat ze boven hun hol spinnen. Dat hol zit in de grond op zandige heidevelden, vooral op de Veluwe. Ook in Noord-Limburg komen ze voor en wie weet nog op meer plaatsen. De nestholte wordt bekleed met spinrag. Lentevuurspinnen houden van droge, zonnige plekken, maar het zand moet niet zo mul zijn, dat een hol instort. Een laagje korstmos op de bodem is gewenst. Dat helpt bovendien tegen uitdroging en er staan op heidegrond vaak rode bekermossen. Die zijn even rood als de rug van de vuurspin en werken misschien als camouflage.

Want zoals elk klein kruipend wezen heeft een vuurspin vijanden, bijvoorbeeld vogels. Ook zijn er wespen die hun eieren in vuurspinnenholen leggen, waar hun larven de spinnenlarven opeten.

Zonder tussenkomst van zo’n wesp leven spinnenlarven van hun moeder. Die is al dood als ze uit hun eitjes kruipen, waarna ze het lijk van hun moeder leegzuigen.

(Natuurdagboek maandag 25 juli 2016)

Eén gedachte over “Vurige spin”

 1. Dag Koos,
  Niet een reactie op een van je stukjes uit Trouw, maar een vraag.

  Wij kampeerden vorige week met de caravan op een boerencamping op de Veluwe.
  Om ons heen wat koeien en een enkel paard.
  Volop vliegen dus, vervelend en ook vies door de vele vliegenpoepjes.
  Maar wat wij (70 jarigen) nog nooit eerder hadden meegemaakt is dat die vliegen bloedvlekken maakten op vitrages en kasten. Wij sloegen ze niet dood, maar soms zaten er ook dode vliegen bij. We hebben zeker 10 keer zo’n situatie gehad.

  Na een paar dagen hebben we van die ouderwetse plakstrips gekocht.
  En verdwenen bijna alle vliegen.
  De boerin (her)kende ons probleem niet.
  Onze vraag aan jou is of je dit herkent en wat dit kan zijn geweest.

  Met vriendelijke groeten,
  Gert en Adri Streefland
  Amstelveen

Reacties zijn gesloten.