Vogels zoeken op Corfu

Blauwe rotslijster met rups. Foto Koos Dijksterhuis
Blauwe rotslijster met rups. Foto Koos Dijksterhuis

Op het Griekse eiland Corfu sta ik vroeg op. Ik sluip naar buiten om de kinderen niet wakker te maken en wandel langs zee naar een meertje. Het meer wordt omzoomd door riet, bos en open terrein met grassen, bloemen en struiken. In Nederland zouden de zangvogels in zo’n gebied ’s morgens vroeg oorverdovend tekeergaan. In Griekenland zal het dus wel helemaal een pandemonium zijn.

Maar nee. Ja, de cetti’s zangers maken kabaal. Dat zijn verborgen levende vogels, klein en bruin, met een enorm geluid. Ze zetten in met een tsiep en laten dan een swingende rock ’n roll-riedel horen. Op Corfu zijn ze algemeen.

Eksters, gaaien en bonte kraaien zijn ook algemeen, evenals huismussen, zwaluwen en geelpootmeeuwen. Maar verder is het zoeken naar vogels. Op het meertje zou ik sterns verwachten, ijsvogels, rietzangers. Maar er vliegt, vist, zingt of zonnebaadt niets.

Toch lukt het een grasmus-achtig vogeltje te horen, een hop te zien, een roodkopklauwier, twee wielewalen en een koekoek.
Bloemen zijn er meer. Wat een kleur en fleur. Maar er mist iets aan. Een bloemenzee als dit zou in Nederland gonzen van de bijen. Hier is het stil.

Een vogelaar uit Wales is hier om te onderzoeken waardoor er geen vlinders en vogels zijn. Hij noemt twee oorzaken. Het gif waarmee complete olijfboomgaarden bespoten worden en het jachtgeweer dat zeven van de tien eilander mannen hanteren. De vogels die er zijn, zijn schuw.

Ik loop terug langs de bakker. Na het ontbijt trekken we de bergen in. Daar zoemen nog bijen, daar fladderen vlinders. Een blonde tapuit passeert en een blauwe rotslijster heeft een grote, groene rups gevangen. Het zou de rups van een agaathvlinder kunnen zijn.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 22 mei 2015)

Vogels zoeken op Corfu
DELEN