
In verre, arme landen eten veel mensen wat de pot schaft. De pot schaft soms verrassende gerechten: rat, mieren die zich in je lip vastbijten, boomkakkerlakken, roerdomp. Om ratten, mieren en kakkerlakken zullen weinigen een traan laten, maar een beetje vogelaar fronst bedenkelijk bij die roerdomp. Toch aten wij ze ook, van adel tot sloeber. Dat blijkt wel uit een schilderij van Frans Snyders. Werken van hem en andere oude Vlaamse meesters, Rubens vooral, hangen nu in de Amsterdamse Hermitage. Snijders schilderde rond 1600 bloederige jachttaferelen met zwijnen en beren die door de meute verscheurd werden. Ook keukenstillevens maakte hij veel, graag met uitgestalde jachtbuit. De valkenier staat er trots bij, een hond probeert een boutje te stelen, het personeel plukt de eenden, zangvogels, hazen en inderdaad: een roerdomp. Roerdompen moeten toen veel algemener zijn geweest dan nu.
Ook grauwe kiekendieven moeten toen algemeen zijn geweest, op de hei en in de duinen. In 1648 schilderde Jacob van Ruisdael een gezicht op Egmond aan Zee. Boven de duinen vliegt een kiekendief, een grauwe. Het is de oudste afbeelding van een grauwe kiekendief.
In een museum in Leipzig hangt een oud schilderij van een landschap. Mensen lopen langs de oever van een rivier, die langs een bosrand slingert. In de bosrand staan bejaarde loofbomen. Er vliegen twee vogeltjes uit. Als je vlakbij bent, zie je dat het geen fantasievogels zijn, maar groene spechten, compleet met rode kruin. Misschien wisten die schilders iets van vogels, misschien keken ze alleen goed. Op zijn Concert van Vogels schilderde Frans Snyders een heleboel vogelsoorten, van boerenzwaluw tot papegaai, van hop tot appelvink. Het hangt tot maart in de Hermitage.
Recente reacties