Vliegende miereneters

Groene specht Foto Jeanette Essink
Groene specht Foto Jeanette Essink

De een-na-mooiste specht van Europa vind ik de groene. Hier in bosarm Groningen zie ik bijna nooit groene spechten. Als ik er elders een zie, ben ik blij. Nochtans meende ik er ooit een te horen op Schiermonnikoog, jaren geleden, toen daar op een enkele doortrekker na nog niet eens bonte spechten voorkwamen.

Dit jaar is voor mij een uitstekend groene-spechtenjaar. In maart zag ik er twee ravotten in de buurt van Anloo, Drenthe. Op wandelvakantie in Spanje zag ik er drie en hoorde ik er nog meer. Afgelopen juli zag ik er twee in Zuid-Limburg en vorige week in Salland zag ik er eerst één, toen twee en vervolgens vier. Ze vlogen donderjagend achter elkaar aan, opgewonden kekkerend en lachend, ze kleefden aan boomstammen en scharrelden over de grond. Waarschijnlijk was het een familie met twee uitgevlogen jongen. Van één kon ik zien dat het een jong was. Die was vlekkerig en minder fel van kleur. Hij had ook nog geen zwarte wangen.

Groene spechten hebben een groen lijf met een gele onderrug, en een kop met gitzwarte wangen en bakkebaarden, rode kruin en rode kuif. Ze leven in open bossen, bosranden, houtwallen en boomgaarden. Om mieren te vangen hippen ze rond op kale grond. Daar kunnen nog zoveel mieren huizen, maar in lang gras kan een specht er niet bij.

Mieren zijn het hoofdgerecht van groene spechten. De vogels hebben geen knoeperharde hamersnavel, zoals de zwarte specht (de mooiste), maar een extreem lange tong, die ze wel tien centimeter kunnen uitsteken. Daarmee kunnen de gevederde miereneters in spleten en holen rondtasten. De tong loopt uit in een brede punt – als een spatel, waaraan veel mieren of mierenlarven kleven. ’s Winters, als mieren zich koest houden, wroet een groene specht in mierennesten in de grond. Met een dik pak sneeuw en vorst in de grond wordt dat lastig en kan zo’n specht verhongeren.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 29 aug. 2017)

Vliegende miereneters
DELEN