Vliegen blijven vliegen

Strontvlieg. Foto Koos Dijksterhuis
Strontvlieg. Foto Koos Dijksterhuis

Op een koeienvlaai lopen gele vliegen. Het zijn strontvliegen. Strontvliegen eten geen stront, maar leggen er hun eitjes op. De vliegen in kwestie paren af en toe even. Dat doen ze ogenschijnlijk zonder er een punt van te maken, in gezelschap van pottekijkers.Ik geloof dat van alle dieren alleen mensen gesteld zijn op privacy tijdens de paring.

Mensen zijn ook gesteld op privacy tijdens sanitaire bezigheden. Strontvliegen niet, die laten zich zelfs schaamteloos bekijken op andermans uitwerpselen. Enfin, ieder z’n meug. Strontvliegen leven van nectar en stuifmeel. Ze zijn vaak te zien op bloemen en dan zou je die fraaie beestjes met hun gele vacht niet snel strontvliegen noemen. Ze doen ook wel eens alsof ze roofvliegen zijn en grijpen dan een ander insect dat ze leegzuigen. Ze hebben er een goede zuigsnuit voor.

Strontvliegen gaan massaal dood in de herfst en de overlevenden brengen de winterkou roerloos door in een schuilplaats. Nu de winter maar warm blijft, blijven de vliegen actief. Als we komende zomer een vliegenplaag (of muggenplaag) krijgen, ligt dat dus niet aan het natuurbeheer, dat er nochtans waarschijnlijk de schuld van krijgt. Maar de kans is groot dat het in januari of februari nog flink gaat vriezen en dat de vliegen en muggen alsnog massaal het loodje leggen.

Strontvliegen eten weliswaar geen poep, maar hun maden leven er wel van. Na de paring kan een vliegenvrouw haar eieren op de koeienvlaai leggen. Zou zo’n vlaai nog lekker vers en zacht zijn, dan zou een eitje er in weg kunnen zakken. Dat is niet de bedoeling, de made in wording heeft lucht nodig. Daarom zijn de eitjes gevleugeld. Ze drijven op hun vleugeltjes.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 29 dec. 2015)

Vliegen blijven vliegen
DELEN