Vlezige paddestoel

Vlezige paddestoel

Eekhoorntjesbrood. Foto Koos Dijksterhuis
Eekhoorntjesbrood. Foto Koos Dijksterhuis

Eén van de Olivier-B-Bommel-achtigste zwammen die er zijn, is eekhoorntjesbrood. Met die sponzige, dikke hoed op die korte, dikke steel. De hoed kan groot zijn of klein, plat of scheef, maar altijd is ie dik. Aan de onderkant zitten geen plaatjes maar buisjes, die op een spons lijken. Als je er op drukt en de spons kleurt blauw, is het geen eekhoorntjesbrood maar kastanjeboleet. Die is ook eetbaar, de meeste gelijkende soorten zijn eetbaar maar niet altijd even lekker. De netstelige heksenboleet is een giftige uitzondering en pronksteelboleten smaken bitter. Zo ontzettend lekker smaakt eekhoorntjesbrood trouwens niet, althans, het heeft een lichte notensmaak, die smaakmakers kan gebruiken. Wel is het een vlezige paddestoel. Qua bite is het een prima vleesvervanger. Een eenvoudige doch voedzame maaltijd.

In Nederland is eekhoorntjesbrood zeer algemeen. Maar hoeveel er soms ook staan, geloof ik niet dat je ze mag plukken. Ik ken trouwens geen boswachter die er een bekeuring voor zou uitschrijven, tenzij het hele bos wordt leeggeroofd voor de handel. Dat gebeurt regelmatig.

De zwammen van eekhoorntjesbrood zijn te vinden van juli tot november, zolang het niet vriest. Ze groeien in kort gras op lichte plekken onder eikenbomen, soms ook beuken of berken, met wie ze lekkernijen uitwisselen. De zwammen halen suikers uit de boomwortels en leveren in ruil water en voedingsstoffen. Zo profiteert de zwam van de boom die dankzij zijn bladgroen suikers maakt en maakt de boom gebruik van de zwamvlok van de paddestoel. De zwamvlok is het ragfijne dradennetwerk, het ‘wortelstelsel’ van de zwam. De schimmeldraden van de zwam wikkelen zich om de uiteinden van boomwortels en groeien er zelfs in. Echt iets voor een avontuur van Bommel.

( Natuurdagboek Trouw woensdag 29 okt. 2014)

DELEN
Reacties zijn gesloten.