Vertier op Schiermonnikoog?

Bordje op Schiermonnikoog Foto Koos Dijksterhuis
Bordje op Schiermonnikoog Foto Koos Dijksterhuis

Het nieuwe gemeentebestuur op Schiermonnikoog wil toeristen langer op het eiland houden. Sinds de uitvinding van de democratie is er geen nieuw gemeentebestuur op Schiermonnikoog geweest dat toeristen weg wil jagen, al werden toeristen meestal badgasten genoemd. Een enorm waterpretpark op het wad tussen beide steigers is het ruigste plan dat ooit gesmeed werd om badgasten te lokken.

Deze keer moeten toeristen verleid worden met een golfterrein en een mountainbike-route. Het is altijd goed om van je fouten te leren, maar soms kan het ook goed zijn om van de vergissingen van je voorgangers te leren.

Schiermonnikoog is in trek bij gezinnen met kinderen die er veilig kunnen rondfietsen en -struinen. Op Schier verdwaal je niet zo gauw en er zijn weinig auto’s. Schier is dan ook geliefd bij liefhebbers van stilte, natuur en landschap. Ik kom regelmatig mensen tegen die niet naar Schier willen omdat ze hun auto niet mee mogen nemen en omdat er zo weinig te doen is. Een eilandbestuur dat hen wil binnenhalen moet zeker voor vertier zorgen, maar bovenal voor veerponten, wegen en parkeerterreinen.

Alleen ligt het hele land al vol met per auto bereikbaar vertier, inclusief de grotere Waddeneilanden. Schiermonnikoog loopt het risico dat de massa eilandtoeristen Ameland en Terschelling blijft verkiezen en dat de investering weggegooid geld blijkt. Ondertussen worden de liefhebbers van autoloze rust, landschap en natuur verjaagd.

Op Schier ligt een fijnmazig fietspadennetwerk vol reliëf en bochten. Wie op zijn roestige barrel dan wel geoliede huurfiets over de schelpenpaadjes fietst voelt zich vanzelf een mountainbiker, daar is geen aparte infrastructuur voor nodig. Op het strand wordt al mountaingebiket en ook al gegolfd. Een apart golfterrein verwoest zoveel duingebied voor zo’n beperkt zomerpubliek, dat het een wel heel wonderlijke ingreep is op een eiland dat het juist van rust, natuur en landschap moet hebben. Als eilandbestuur zou ik zuinig zijn op die drie zeldzame kwaliteiten.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 4 mei ’18)

Eén gedachte over “Vertier op Schiermonnikoog?”

  1. Weet je ook Koos of hier ook ergens gezamelijk actie tegen gevoerd wordt? Dit is wel een zeer kwalijke ontwikkeling!

Reacties zijn gesloten.