Teruggegeven gaven aan zee

Foto Wim Kruiswijk
Foto Wim Kruiswijk

Op het strand tussen Bloemendaal en IJmuiden vond ik rozen. Het waren bloemen in de bloei van hun leven, aan een korte stengel. Ze slingerden rond en ik vermoedde een relationeel drama. Het was de tweede keer dat ik verse rozen op het strand vond. Intussen weet ik hun herkomst.

In het Zeepaard, het blad van de Strandwerkgroep, lees ik een artikel van bioloog Gerhard Cadée. Cadée weet veel van drijfzaden, tropische zaden en noten die – meestal vanuit de Carib – helemaal hierheen drijven en aanspoelen. De laatste jaren wordt er soms een betelnoot gevonden, een tropische verrassing die nergens in de literatuur over drijfzaden wordt vermeld.

Zo’n noot kan niet zijn aan komen drijven, want toen Wim Kruiswijk afgelopen winter bij Bloemendaal zes betelnoten vond, probeerde hij of ze konden drijven. In zowel zeewater als kraanwater zonken vijf van de zes noten meteen, terwijl de zesde na een dag zonk. Die hadden duidelijk de Atlantische oversteek niet gemaakt.

De zes betelnoten lagen in de hoogwaterlijn op het zand. In de buurt van de noten vond Kruiswijk tevens stukjes ingesneden bananenboomblad en wierookstokjes, maar liefst zestien in totaal. Bovendien vond hij acht… rozen.

Vanwege de aard van de vondsten en omdat ze dicht bij elkaar lagen, denken Kruiswijk en Cadée dat het offerranden aan de zee betreft. Geen relationeel drama, dus. De rozen die ik vond kunnen in zee zijn geworpen met de as van een overledene, want doden houden van bloemen. Maar wierook en noten suggereren dat de attributen door een aanbidder van een of andere zeegod op het strand zijn gedrapeerd, hetzij in het water geslingerd. Het is een wonderlijke manier om de zee te eren. Rozen gaan dood van zeewater, wierook dooft als het nat wordt en die noten zinken en worden net als schelpen over de bodem meegesleurd. Hoe dan ook heeft de zee de gaven teruggespuugd op het strand; je zou kunnen denken dat Neptunus er evenmin van gediend is als van chipszakken en flesjes.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 28 nov. 2017)

Teruggegeven gaven aan zee
DELEN

Eén gedachte over “Teruggegeven gaven aan zee

  • 6 december 2017 om 16:12
    Permalink

    Met alle respect…naar mijn mening onderdelen van een grafgift en uitstrooiing. Mischien niet meer zo herkenbaar maar uit elkaar geslagen door de zee….! Lijkt me het overdenken waard voordat het de wijde wereld ingaat!

Reacties zijn gesloten.