Spreeuwenkuiken helpt voeden en broeden

Volwassen spreeuw. Foto Koos Dijksterhuis
Volwassen spreeuw. Foto Koos Dijksterhuis

Op http://nestkastlive.nl zijn spreeuwen in de kast te zien. Dit droge, koude voorjaar is een mager broedseizoen voor spreeuwen. Maar deze deden het uitstekend! De eerste leg van maar liefst zes kuikens is intussen uitgevlogen.

Hun ouders waagden zich aan een tweede ronde, wat dit jaar maar weinig spreeuwen doen. Er zijn vier kuikens. Af en toe brengt vader of moeder een langpootmuggenlarve. De kuikens sperren hun gele snavels open in de hoop dat zij die emelt krijgen. Zie www.youtube.com/watch?v=JiwITFRVY_s. Drie gele snavels. De vierde blijft lager. Maar kijk nou: de spreeuw die in de kast verscheen, de jongen voert en zelfs de kuikens even opwarmt met zijn lijf, is niet vader- of moeder. Het is een jonge spreeuw! Weliswaar van volwassen omvang, maar in de grijze kleur van een jong. Het is de grote broer of zus van de kuikens.

Koos van Ee heeft het kuiken op 6 mei geringd. Koos ringt vogels in opdracht van het Vogeltrekstation. Het kuiken vloog onlangs uit en helpt nu zijn ouders met het voeren en bebroeden van zijn jongere broertjes en zusjes uit de tweede leg! Opvoedkundige hulp door oudere broers en zussen is bij spreeuwen zelden waargenomen.

Of dat laagblijvende kuiken het redt, betwijfel ik. Misschien met hulp van zijn broer/zus. Die heeft het tot nu toe wel gered. Die weet behalve zichzelf ook nog zijn of haar kleine broertjes en zusjes te voeden!

Dit succesvolle spreeuwenpaar was vorig jaar ook al goed voor tien jongen. Koos vertelt dat hun kast aan flat hangt, vijf hoog in Alphen aan den Rijn, aan een drukke vierbaansweg. Op de grazige middenberm vangen de spreeuwen emelten.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 19 juni 2015)

Spreeuwenkuiken helpt voeden en broeden
DELEN