Snelle groene kever

Groene zandloopkever. Foto Koos Dijksterhuis
Groene zandloopkever. Foto Koos Dijksterhuis

Op een warme dag in het bos kruist een kever ons zandpad. Het is een groene zandloopkever: glanzend groen met witte stipjes. Hij rent een eindje en vliegt een meter. Dan wacht hij even roerloos, om weer een traject te vliegen. Ondanks hun naam vliegen deze loopkevers als de beste. Rennen kunnen ze ook, maar doen ze vooral tijdens de jacht. Dan rennen ze vanuit hun schuilplaats achter passerende prooien aan, argeloze insecten die de kever met zijn forse kaken aan stukken knipt. Zandloopkevers zijn roofkevers pur sang.

Er zijn een stuk of vijf soorten in Nederland. De basterdzandloopkever is ook een bekende, die vaak op het strand rondrent. De groene kom ik vaker in het binnenland tegen. Het is altijd warm als ik ze zie, en dat klopt, want zandloopkevers houden van warmte. Opgewarmd zijn ze het snelst en reageren ze alert. Bij koel weer en ’s nachts schuilen ze liever in een holletje. Dat waren ze al zo gewend als larve. Als larve leven ze een jaar in een hol in de grond, een hinderlaag waar ze passerende insecten insleuren om ze te doden en op te eten. Dat hol is een tunnel van een halve centimeter doorsnee, maar kan decimeters diep zijn. De larve is continu bezig met jagen. Zowel larve als volwassen kever jagen op zicht, ze hebben uitstekende ogen en het moet wel aardedonker zijn, willen ze de jacht staken.

Je ziet zandloopkevers dus alleen met mooi weer, en dan vliegen of rennen ze zo snel weg, dat je ze zelden rustig kunt bekijken. Ik pak ze liever niet met de hand, als het me al zou lukken, want die kaken hè…

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 17 juli 2015)

Snelle groene kever
DELEN