Sneeuwuilen uit Canada

Sneeuwuil. Foto Jeroen Reneerkens
Sneeuwuil. Foto Jeroen Reneerkens

Op Vlieland zit een sneeuwuil. Op Texel zat er één en op Terschelling. Bij Amsterdam is een sneeuwuil gezien en ook in België. Het lijkt wel een invasie.

Frans van der Esch uit Onnen weet er meer van. Hij was passagier op het containerschip Monterey, dat uit Antwerpen naar de Amerikaanse oostkust was gevaren. Op 7 december ving de terugreis aan, terwijl een hevige storm opstak. Staatsbosbeheer meldt zijn verslag op de website. “Op 9 december voeren we ongeveer 50 mijl van Newfoundland”, aldus Van der Esch, “waar we bezoek kregen van negen sneeuwuilen. Ze doken uitgeput op de containers om vervolgens dichtbij elkaar te gaan zitten, enigszins beschut voor het stuifwater. Helaas voeren wij weg van hun leefgebied. De dagen erna werd het weer iets beter maar de uilen bleven. Af en toe vlogen ze over het water op zoek naar prooi om vervolgens weer op het schip te landen. Nu wat verspreid over het voorschip.”
Op 11 december nadert het schip met uilen en al de Azoren. Het is er 15 graden. De uilen zijn onrustig en hongerig. Ze scheren vlak boven de golven. Soms is er ‘s morgens een uil weg. Misschien in zee gestort of naar de horizon gevlogen. Op 12 december zijn er nog vijf. De Franse kust komt in zicht en drie uilen vertrekken. Op 15 december vaart het schip langs de Zeeuwse kust en daar verlaten de laatste twee verstekelingen het schip.

Zo kunnen er meer uilen op schepen zijn meegevaren uit New-Foundland. Daar wemelde het afgelopen zomer namelijk van de lemmingen, het eten waarop sneeuwuilskuikens groot worden. Er zijn veel sneeuwuilen opgegroeid, waarvan sommigen de zee op waaien.

Meer sneeuwuilenverhalen en filmpje op http://staatsbosbeheervlieland.wordpress.com/

(Natuurdagboek Trouw 27 jan. 2014)

Sneeuwuilen uit Canada
DELEN

Eén gedachte over “Sneeuwuilen uit Canada

  • 3 februari 2014 om 18:25
    Permalink

    va om 18.10 uur zagen wij zeker 4 vleermuizen jagen langs het raam op een appartement 5 hoog. Zelfsop het balkon. Helaas net te laat vvor een foto. Wel prachtig tegen een avondlucht met ondergaande zon. Vraag: is dit normaal, want er is nog niets te fourageren.

Reacties zijn gesloten.