Rosse en grauwe franjepoot

Rosse + grauwe franjepoot Fotos Koos Dijksterhuis boven Henk Strietman onder wo16.9.15
Foto’s Koos Dijksterhuis (winter) en Henk Strietman (zomer)

Soms kom je in de nazomer franjepoten tegen. Meestal zijn het grauwe franjepoten. Die hebben in hun broedkleed een oranjerode hals en nek, maar heten grauw omdat rosse franjepoten nog veel roder zijn.

Maar tijdens de herfsttrek dragen beide franjepoten hun winterkleed: zwart, wit en grijs. De rosse is wat egaler grijs op zijn rug, en een tikje groter, al is zijn snavel juist net iets korter. Op beide foto’s staat de rosse op de voorgrond.

Grauwe franjepoten broeden op IJsland, in Scandinavië en Noord-Rusland. Er zijn er ook wat op Spitsbergen, waar Henk Strietman er één wist te fotograferen samen met een rosse franjepoot. Rosse franjepoten zijn op Spitsbergen juist algemener dan grauwe, al zijn er nog geen duizenden. Op Groenland en IJsland en in Scandinavië zijn ze veel dunner gezaaid dan grauwe.

Franjepoten overwinteren op tropische oceanen. Grauwe vooral op de Indische, voor de Arabische en Perzische kust. Rosse vooral op de Atlantische, voor de kust van West-Afrika. Onderweg daarheen passeren ze soms Nederland. De twee vogels op de foto drentelen door het vogelmeer van de polder IJdoorn in Waterland bij Amsterdam.

Beide vogels zijn heel apart om te zien, ik vind het altijd een belevenis. Ze bewegen zich druk, met schokkerige kopknikjes. Ze draaien vaak pirouettes en trappelen in het water. Zo woelen ze klein gedierte omhoog, dat ze opeten.

In het Engels heten franjepoten phalaropes. Henk Strietman van de foto wees me erop dat de rosse franjepoot door Engelsen grey phalarope wordt genoemd. Engelsen noemen de grauwe franjepoot red-necked phalarope. Rare jongens, die Britten. Ik hoorde er laatst één beweren dat rosse franjepoten in de herfst ruien van red naar grey phalarope.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 16 sept. 2015)

Rosse en grauwe franjepoot
DELEN

Eén gedachte over “Rosse en grauwe franjepoot

  • 16 oktober 2015 om 10:25
    Permalink

    Na na de teleurstelling over de Visdief, is dit wel een hele mooie trisrtpoojs. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt, dat ie zo dichtbij kwam is je van harte gegund! Mooi ook die beweging in het water, rustig, zodat alle aandacht naar de vogel gaat.Genieten!groet,Maria

Reacties zijn gesloten.