Rood met dertien stippen

Dertienstippelig lieveheersbeestje
Dertienstippelig lieveheersbeestje. Foto Jeanette Essink

Een minder algemeen maar ook weer niet heel zeldzaam lieveheersbeestje is het dertienstippelige lieveheersbeestje. Lieveheersbeestjes zijn er in soorten. Er is een tweestippelig lieveheersbeestje, en verder een vijf-, zeven-, elf-, dertien-, veertien-, zestien-, negentien- en vierentwintigstippelig lieveheersbeestje. Baas boven baas. Dan bestaan er ook nog viervlek-, tienvlek- en veertienvleklieveheersbeestjes. De stippeligen zijn rood, geel of beige met zwarte stippen, de vlekkigen zijn zwart met gele, witte of beige vlekjes. Voorts zijn er nog het ongevlekte lieveheersbeestje, een behaard lieveheersbeestje, een citroenlieveheersbeestje en nog een heleboel lieveheersbeestjes.

Van de rood-met-zwart-stippelige lieveheersbeestjes zijn er drie met een overwegend zwart nekschild. Eén van die drie heeft een duidelijk langwerpiger vorm dan we van lieveheersbeestjes gewend zijn en die langwerpige is het dertienstippelige lieveheersbeestje.

Het dertienstippelige lieveheersbeestje komt voor in vochtige graslanden, het liefst waar in die graslanden kruidenrijke slootkanten te vinden zijn. In de laagveengebieden van Noordoost-Nederland en in de Biesbosch komen ze het algemeenst voor.

De meeste lieveheersbeestjes richten al weken hun winterverblijf in, onder gevallen bladeren of in holletjes. Andere scholen met hun tientallen samen op uw badkamer of zolder. Maar de dertienstippeligen zijn nog actief op bladluizenjacht, zij het niet lang meer. Ze kunnen weliswaar de hele winter door op zachte dagen even actief worden, maar zoeken ook een winterse rustplaats in de blader- en strooisellaag op de grond.

De groepen lieveheersbeestjes in huis bestaan overigens uit Aziatische lieveheersbeestjes, die uit het oosten gehaald zijn als bladluizenverdelgers in de kassen. Ze zijn ontsnapt, gingen heen en vermenigvuldigen zich sinds vijftien jaar glorieus ten koste van de andere lieveheersbeestjes. In plaats van lieve zijn het overheersbeestjes. Die Aziaten schijnen bovendien te kunnen bijten.

Genoeg vreemdelingenhaat. Ieder volk krijgt de lieveheersbeestjes die het verdient!

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 1 nov. 2016)

Rood met dertien stippen
DELEN

Eén gedachte over “Rood met dertien stippen

 • 8 november 2016 om 20:09
  Permalink

  De aziaat kan inderdaad behoorlijk bijten 🙂
  Een dertienstippelig!!!!
  Die staat nog steeds op mijn “verlanglijst”.
  Helaas, bijna alle soorten wel gespot, maar deze nog nooit.
  Mooie foto ook!!!

Reacties zijn gesloten.