Rode klaprozen

Rode klaprozen

Papaver. Foto Koos Dijksterhuis
Papaver. Foto Koos Dijksterhuis

Op Corfu bloeiden de klaprozen de eerste meiweek al volop, toen ze hier nog in de knop stonden. Intussen zag ik hier de eerste ook bloeien. Een lezer stuurde me trouwens een bericht, dat ik nu niet meer kan vinden, over klaprozen die in Zuid-Europa feller rood waren dan bij ons. Dat is mij ook al een paar keer opgevallen. Planten maken rode pigmenten vaak onder invloed van zonlicht, maar de in het zuiden vaker en feller schijnende zon lijkt me geen aannemelijke verklaring. Dat zuidelijke bijen meer op donkerrode bloemen zouden vallen, lijkt me ook sterk. Het zullen wel andere variëteiten zijn. De ruige klaproos, die ook bij ons wel groeit, is donkerder rood dan de bleke klaproos. Ook bij ons wordt die klaproos donkerrood.

Klaprozen zijn pioniers – ze koloniseren kale, omgewoelde grond. Daarom kwamen ze vanouds voor op akkers. Akkers worden regelmatig omgeploegd en daar hebben papavers geen bezwaar tegen. Tegenwoordig zijn ze nauwelijks meer in akkers te vinden.
Veel akkeronkruiden zijn in Nederland zeldzaam geworden. Klaprozen niet, want die groeien ook in spoorbermen en op bouwterreinen. Op Corfu wurmden ze zich onbekommerd door een hek heen, om vervolgens hun dieprode bloemen uit te vouwen. Een zich uit de knop plooiende klaproos is een fraai verschijnsel, dat bij sommigen erotische associaties oproept.

Toen ik in de opiumstreek van Noordwest-Pakistan woonde, vond ik de met bergen omringde poppyvelden prachtig om te zien. Dat waren slaapbollen, die lila of wit bloeien. De uitgebloeide zaadbollen werden ingekerfd om er een verslavende melk uit op te vangen. Dat onze rode klaprozen veel bedwelmende ingrediënten bevatten, denk ik niet, anders zou iedereen die ze in de tuin heeft staan, strafbaar zijn.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 27 mei 2015)

DELEN
Reacties zijn gesloten.