Rode bladeren, kale takken

Herfstkleuren. Foto Koos Dijksterhuis
Herfstkleuren. Foto Koos Dijksterhuis

Het is equinox, ofwel “gelijke nacht”. Tussen zonsopkomst en -ondergang zit vandaag ongeveer twaalf uur – de nacht duurt even lang als de dag, overal op de wereld. De zon staat midden op de dag pal boven de evenaar in het zenit. Hij blijft de komende drie maanden verder zuidwaarts schuiven. De nacht wordt korter dan de dag – de herfst begint.

In de natuur zijn vast voorschotten op die herfst genomen. De kokmeeuwen hebben hun donkerbruine kap afgeschud, de fruitbomen en bessenstruiken laten hun fruit rijpen en hun blad verkleuren. Vogelkersen begonnen in augustus al met hun eerste rode bladeren. Intussen zie ik overal geel en rood tussen het groen. Sommige berken en populieren laten hun blad reeds vallen.

Iepen en essen zijn ook al behoorlijk kaal. Dat komt doordat iepen afgelopen lente meer in zaad dan in blad hebben geïnvesteerd en dus het hele seizoen al kaal waren. En het komt doordat essen massaal lijden aan een schimmelziekte die tot kale takken en vervolgens dode bomen leidt. Kastanjebomen ten slotte zijn al een maand aan het vergelen en verbruinen, waarin de kastanjemineermot een rol speelt. De rupsjes van die mot eten mijngangetjes door de kastanjebladeren. Ze zijn zo klein, dat ze ín een blad passen, en tussen beide deklagen door tunneltjes knagen.

Rupsjes kunnen soms nooit genoeg te vreten krijgen. Neem nou de hit van dit jaar: een prachtige, zwart-witte nachtvlinder, wiens rupsjes uw strak gesnoeide buxushagen rigoureus verder snoeien, tot er niets van overblijft. Er is niets tegen hun vraatzucht doen; pas als de buxus weg is, verdwijnt de buxusmot ook weer. Geen slimme strategie van die vlinders om hun voedsel op te maken. Ze lijken wel mensen!

Volgend jaar eens zien of ze weer toeslaan. Over drie maanden begint dat jaar met de zonnewende boven de Steenbokskeerkring.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 21 sept. 2017)

Rode bladeren, kale takken
DELEN