Ratten met vlooien

Woestijnrat. Foto Cynthia Downs
Woestijnrat. Foto Cynthia Downs

Ik moet schoonmaken, maar heb geen zin. Ik lees liever over woestijnratten (Meriones crassus) die vaak vlooien hebben. Die vlooien zuigen bloed en kunnen ziekten overbrengen. En ze ventileren hun holen nooit. Wat een viespeuken!

Deze gerbils graven holen met meterslange, vertakte gangen. Diep onder de grond slapen ze met z’n allen op elkaars lip in hun bedompte holen. Een benauwde toestand, die ideaal lijkt voor ongedierte. De vlooien hebben er een warm en droog onderkomen. Ze kunnen van de ene rat naar de andere springen. Geen wonder dat de ratten zo onder de vlooien zitten!

Maar zo is het niet. Integendeel, de holen zijn zo slecht geventileerd, dat de atmosfeer er flink ten gunste van het collectief uitgeademde koolzuurgas verandert. De concentratie koolzuurgas loopt in het hol op tot vijftig keer zo hoog als in de buitenlucht. En laat die muffe stinklucht nou een probaat middel blijken om vlooien te bestrijden!

Voor de knaagdieren is het beetje zuurstof dat binnenkomt genoeg, maar de vlooien hebben er te weinig aan. Of ze krijgen te veel koolzuurgas binnen. Dat schrijven biologe Cynthia Downs van de Universiteit van Nevada en collega’s van de Ben Gurion-Universiteit in Israel in het Journal of Experimental Biology (nr 218, november 2015). Downs hield woestijnratten uit de Negev-woestijn in gevangenschap. Ze manipuleerde de zuurstof- en kooldioxidegehaltes en liet dan 150 vlooien los. Na een tijdje telde ze de vlooien. Ook keek ze hoe vlooien zonder rat op koolzuurgas reageerden.

Bij hoge concentraties koolzuurgas nam het aantal vlooien af, omdat ze minder eitjes legden. De woestijnratten mogen dan viespeuken zijn, vlooitechnisch worden ze daar schoner van. Maar goed dat ik niet heb schoongemaakt!

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 2 feb. 2016)

Ratten met vlooien
DELEN