Paashaas

Foto Koos Dijksterhuis
Foto Koos Dijksterhuis

Op eerste paasdag schijnt de zon vurig. De oostenwind is nochtans fris. De westenwind van de voorgaande dagen was ook niet bepaald warm. Na een zachte winter begint de lente koel. Maar die zon is heerlijk.

Een vriendin vergezelt me op één van mijn vaste rondjes door Kardinge, het Natuurmonument ten oosten van Groningen. Ik verwacht een hausse aan lentesignalen, maar die houden zich nog even koest. Ik verwacht grutto’s, maar geen grutto laat zijn hoopvolle o gruttegut horen. Wel zijn de kieviten druk aan het baltsen. Mauwend zwabberen ze door de lucht, met hun nu eens zwarte, dan weer witte lijf. Eén tureluur laat zich horen en hier en daar stapt een paartje scholeksters door het gras.

In de sloten dobberen paartjes kuifeenden. Zwart-witte woerden met hun bruine vrouwen. Die verstoppen zich weldra met hun eieren in dichte oeverplanten en laten zich pas weer zien als ze een toom kuikentjes meevoeren. Zwarte donsbolletjes. Alle jonge eendjes zijn schattig, maar jonge kuifeendjes zijn zo vertederend, dat de melk spontaan van zou toeschieten.

Nu zijn de meeste eenden nog van winterse aard: smienten, u weet wel, die zondebokken voor de griepjes uit onze pluimveefabrieken. Smienten komen uit Rusland en Rusland vinden wij algauw dreigend klinken. In mei vertrekken de laatste smienten naar het oosten om daar hun Russische ei te leggen.

April is de maand van de jonge hazen. Hazen kunnen als ze drachtig zijn al bevrucht worden van hun volgende worp. We zien één haas, waarschijnlijk een vrouwtje, die twee kraaien verjaagt. Zo’n onverschrokken moerhaas op eerste paasdag. Zou ze al een legertje jonkies hebben? Het is er een goede plek voor, dit weidje zonder runderen, grasmaaiers of honden.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 10 april 2015)

Paashaas
DELEN