
Edwin zit in Senegal. Edwin is een grauwe kiekendief, een roofvogel die in Oost-Groningen broedde en in september naar het zuiden aftaaide. Vier jaar geleden is Edwin gevangen en kreeg hij van de Werkgroep Grauwe Kiekendief een gps-logger om. Zo’n ding stelt telkens vast waar hij is, en slaat de gegevens op. Die kun je met terugwerkende kracht aflezen. En dat kan op enige afstand, je hoeft de vogel er niet opnieuw voor te vangen.
Edwin hangt rond in Senegal. Hij overnacht op een slaapplaats met zeventig andere grauwe en vijf bruine kiekendieven. Medewerkers van de werkgroep wisten ongeveer waar hij zat, maar hebben drie dagen gezocht voor ze het precies wisten.
De grauwe kiekendief is de sierlijkste roofvogel ter wereld, geen andere soort heeft naar verhouding zo’n groot lichaamsoppervlak en zo’n laag lichaamsgewicht. De grauwe kiek heeft lange vleugels en een lange staart, en kan daarmee zo acrobatisch vliegen, dat ie zelfs vliegende zwaluwen kan grijpen. Maar veldmuizen zijn zijn hoofdmaaltijd. In Nederland althans. In Senegal zijn het reuzensprinkhanen – kiekendieven eten wat de pot schaft. Grauwe kiekendieven hebben een rond koppie, als van een uil, en ze kunnen ook even goed horen als een uil. Ieder kopveertje kunnen ze draaien, voor een optimale oorschelp. Ze kunnen muizen jagen op het gehoor.
Dankzij de Werkgroep Grauwe Kiekendief is deze prachtige roofvogel op het nippertje gered voor Nederland. Er broeden er tientallen in vooral Groningen. De gezenderde vogels brengen bovendien aan het licht welke trekroutes ze volgen, waar ze overwinteren en wat ze ’s winters eten. Sprinkhanen dus.
Als hij de lange reis overleeft, zal Edwin rond koninginnedag terugkeren boven de akkers van Oost-Groningen.
www.werkgroepgrauwekiekendief.nl/?id=171&action=datalogger/edwin
( Natuurdagboek Trouw 7 maart 2013 )
Recente reacties