Nachtegaal uit Azië

Nachtegaal uit Azië

Roodkeelnachtegaal. Foto_Koos Dijksterhuis
Roodkeelnachtegaal. Foto_Koos Dijksterhuis

Afgelopen weekend dromden vogelaars samen voor een rijtjeshuis aan de Beukenlaan in Hoogwoud, Noord-Holland. De bewoner had een mooi vogeltje in zijn tuin gezien en er een vage foto van op facebook gezet. Vogelaars herkenden de vogel als een roodkeelnachtegaal, een Aziatische zangvogel.

Trouw meldde het maandag al: het is de eerste roodkeelnachtegaal in Nederland en met zijn robijnrode keel is hij een bezienswaardigheid. Honderden vogelaars hebben vijf piek neergeteld om hem een minuut te mogen bekijken.

De vogel is niet schuw, waarschijnlijk omdat hij in de Siberische wouden nooit mensen heeft ontmoet. Hij hangt nog steeds rond bij die tuin, waar meelwormen zijn gestrooid. Nu hoeft er maar een kat te passeren of het vogeltje is er geweest. Dat was bijna gebeurd, vertelt mij een van de toeschouwers op het balkon van de bovenbuurman, René Bruinsma. Zijn benedenbuurhuis is niet meer open voor publiek, en dus heeft René zijn balkon opengesteld. Daar staan cameralieden en natuurfotografen.

Ik betreed het balkon boven de niet bijster vogelvriendelijk ingerichte tuin. De vogel verstopt zich in een ligusterstruik achter de schutting. Na een kwartiertje blauwbekken beweegt er iets. Ja, daar is ie! In de dakgoot, in het bosje, en in de tuin. Telkens wordt hij verjaagd door een mannetjesmerel die hem waarschijnlijk onuit- maar misschien ook wel onweerstaanbaar vindt. Ik krijg hem kort maar van alle kanten te zien. Schitterend beestje!

Roodkeelnachtegalen broeden in Siberië en overwinteren in Zuidoost-Azië. West-Siberische broedvogels die westelijk langs de Pamir- en Hindu Kush-bergen willen vliegen, vergeten soms misschien hun koers te verleggen. Op de Schotse Shetland-eilanden zijn ze de laatste jaren een paar keer gezien. Daar trokken ze net als in Hoogwoud veel bekijks.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 20 jan. 2016)

DELEN

Eén gedachte over “ Nachtegaal uit Azië

  1. Vanmorgen las ik je verhaal ook in Trouw en hoopte te lezen waarom dit vogeltje in die tuin blijft rondscharrelen. Is dat alleen vanwege de meelwormen. Waarom, zo vraag ik mij af, zoekt het beestje geen vriendelijker tuin.

    Toch sjans met die merel misschien?

    Wat een fantastisch vers van de week, met plezier gelezen.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.