Meer groen in de tuin!

Foto Koos Dijksterhuis
Foto Koos Dijksterhuis

De avondzon die over het mos strijkt, door de herfstbladeren speelt en het gras in een gouden gloed zet, de houtpantserjuffers die op een takje zonnebaden, de mezen die door de appelboom scharrelen, de appel die eruit ploft, de inktzwammen die even plotseling verschijnen als weer verdwijnen, de egel die voorbij scharrelt…

Hoe kun je nou een levenloze tegel-, grind-, of plankenvlakte verkiezen boven de troostrijke schoonheid van een levende tuin? De herfstbloemen waar atalanta’s, koolwitjes, dagpauwogen en kleine vossen langs dwarrelen, de bijen, hommels en zweefvliegen op de bloeiende klimop…

Waarom kopen mensen een tuin, als ze geen tuin willen? Een groene tuin is niet alleen fijn, het wordt een collectieve noodzaak. En wel om verschillende redenen: bloemrijke tuinen kunnen een toevluchtsoord zijn voor een deel van de bijen en vlinders waarvoor op het gesteriliseerde platteland geen plaats meer is. In het verhitte klimaat zorgen tuinen voor koelte – een groene wijk blijft koeler als de zomerzon brandt. Tuinen zuigen het hemelwater op, goed tegen verdroging en goed om het overbelaste riool te ontzien. Mooi woord: hemelwater.

De Brabantse gemeente Altena overweegt verhoging van de rioolheffing voor huizen met verharde tuinen. Goed idee. Als mensen onnodig schadelijke dingen willen, dan moeten ze er maar voor betalen. Verwerk milieukosten in de prijs van vervuilende producten en je zult eens zien hoe snel mensen ze laten liggen.

Mij is het niet snel te groen. Ik ben weleens een buurtactie begonnen om schuurdaken te beplanten met sedum. Gezamenlijk namen we de schuren onder handen, twee uur werk. Sindsdien is het in die schuren ’s zomers koeler, ’s winters warmer. De vetplanten bloeien geel en rood, van de bovenverdiepingen is het veel mooier schouwspel dan de vroegere daken met bitumen, grind en golfplaat.

Meer groen, mensen, te beginnen met de tuin; die is daar toch voor?

(Natuurdagboek Trouw donderdag 28 sept. 2017)

3 gedachten aan “Meer groen in de tuin!”

  1. Je kunt er allicht mos op laten groeien. Of een steviger constructie maken met vetplantjes.

  2. We hebben een Carpoort van doorzichtig plastic, kan ik hier ook een iets groens mee doen?
    We hebben wel veel tegels, maar hebben al wat grind bakken aan gelegd op plekken waar het water naar het riool loopt. Zoals onder de schuttingen , wat kunnen we nog meer doen?

    Met vriendelijke groet, Patty

  3. hopelijk werkt dit podium, en geweldig voornemen van Altena, nu nog doen!

Reacties zijn gesloten.