Magische doorbloeier

Magische doorbloeier

Duizendblad. Foto Koos Dijksterhuis
Duizendblad. Foto Koos Dijksterhuis

Laat duizend bloemen bloeien, kent u die uitdrukking? Wel, aan duizendblad zal het niet liggen. Dat bloeit tot ver in de winter. Duizendblad heet duizendblad omdat zijn bladeren wel duizend kleine zijblaadjes lijken te hebben. Het zijn er natuurlijk veel minder, maar toen de planten en dieren hun namen kregen, betekende duizend iets als ‘heel veel’. Een duizendpoot heeft ook geen duizend poten.

Duizendblad bloeit met witte, soms roze bloempjes die samen een scherm vormen. Daardoor lijkt de bloem een beetje op fluitekruid of zevenblad of andere schermbloemen. Maar duizendblad is geen familie van de schermbloemen, het is een composiet. Duizendblad is meer verwant aan de paardebloem dan aan fluitekruid.

De jonge duizendblaadjes zijn goed te eten. Bijvoorbeeld in de soep of kort gekookt als groente. Ze smaken bitterzoet, maar in de sla zou ik ze niet doen, want rauw hebben ze een draderige bite.

Duizendblad is ook geneeskrachtig. Het bevat ontsmettende en pijnstillende stoofjes, zoals salicylzuur waarvan aspirine wordt gemaakt. Best kans dat het kruid dat Aragorn in The Lord of the Rings zocht voor Frodo’s steekwond, duizendblad was. Vanouds namen legerartsen behalve bloedzuigers De plant altijd mee tijdens veldtochten, om gewonden mee te behandelen. Volgens de overlevering zou de Griekse held Achilles duizendblad reeds toegepast hebben, al was het maar voor zijn zere hiel. De wetenschappelijke naam van de plant is dan ook Achillea millefolium. Mille betekent duizend, folium blad en Achillea verwijst naar Achilles.

Behalve eetbaar en geneeskrachtig is duizendblad ook nog eens magisch. Als u een hart wilt veroveren, zou u een bosje duizendblad bij u moeten dragen. Drink er ook thee van. U zult zich een bloem voelen tussen de vlinders.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 3 dec. 2014)

DELEN
Reacties zijn gesloten.