‘Krrr, krrr’, roffelt de specht

Grote bonte specht. Foto Jeanette Essink
Grote bonte specht. Foto Jeanette Essink

Grote bonte spechten roffelen met hun snavel tegen een boom. Dat doen ze niet om hout te hakken of er larven uit te wurmen. Daarvoor beitelen en hameren ze wel, maar roffelen doen ze alleen om geluid te maken. Roffelen is voor spechten wat zingen is voor zangvogels. Spechten roffelen in het (vroege) voorjaar. Spechten roffelen snel, hun snavel vibreert als een naaimachine. Het geroffel klinkt niet als gehak of gehamer, het klinkt als spookachtig gekraak van een oeroude boom. ‘Krrrr.’

Omdat het geroffel door andere grote bonte spechten gehoord moet worden, stelt een specht er prijs op dat het een beetje klinkt. Een holle boom leent zich er beter voor qua akoestiek dan een massieve. Grote bonte spechten leven in het bos, maar vele zijn de steden in getrokken en broeden in parken en zoeken voedsel in tuinen. In de stad ontdekten sommige spechten dat ze op een lantaarnpaal luider konden roffelen dan op een boom.

Wij mensen hebben onze leefomgeving de laatste jaren versierd met duizenden masten van het Waarschuwings Alarm Stelsel. Die loeien elke eerste maandag van de maand om 12 uur, een tijdstip waarop de vijand kan binnenvallen zonder paniek te zaaien. Die masten hebben een paar van die witte, vliegende schotels, die bovenop elkaar geland lijken te zijn. Die schotels zijn hol, blijken als een uitstekende klankkast te werken. Met de sirenes zorgen ze ‘voor uw optimale alarmbeleving’.

Harry Kooi uit Hoogezand zag vorig jaar in Sappemeer een specht tegen zo’n sirene roffelen. Kooi maakte een filmpje van de roffelende vogel. Hij schrijft dat het geluid ‘op grote afstand te horen was’. Het beviel de specht goed, want dit jaar kwam hij op dezelfde plek roffelen.

(Natuurdagboek Trouw 4 maart 2014)

‘Krrr, krrr’, roffelt de specht
DELEN
Tags: