Koninklijke vlinders

Koninklijke vlinders

Koninginnepage. Foto Koos Dijksterhuis
Koninginnepage. Foto Koos Dijksterhuis

Of het aan de klimaatverandering te danken is, weet ik niet zeker, feit is dat de koninginnepage oprukt naar het noorden en zelfs in Nederland een vaste bewoner is geworden. In de zuidoostelijke helft van ons land is ie niet eens zeldzaam meer. Ook niet algemeen trouwens, je moet waarschijnlijk heel wat kleine vossen en koolwitjes afvinken, voor je een koninginnepage tegenkomt, maar de pages worden ieder jaar overal in Limburg, Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Gelderland gezien. En ze rukken verder op, tot op de Waddeneilanden toe. Daar zal de noordwaartse expansie moeten stoppen, want in zee kunnen geen vlinders leven. Mocht de woestijnvorming ze uit Zuid-Spanje wegjagen en verschuift hun hele leefgebied noordwaarts, is de zee een ernstige belemmering.

Ik ken koninginnepages uit Zuid-Europa, net als de minstens even mooie koningspages. Ik had ze tot voor kort nooit in Nederland gezien. Koningspages heb ik nog steeds niet in Nederland gezien, maar die rukken ook lang niet zo snel op als koninginnepages. Onlangs was ik een weekend in Zuid-Limburg en daar zag ik drie koninginnepages op een dag. Drie! Die dag kon niet stuk. Grappig hoe blij zoiets eenvoudigs een mens kan maken. Bloemen, bijen, vlinders, vogels – waarom maken we het de dieren die ons blij maken zo moeilijk? Hoewel koninginnepages het hier waarschijnlijk goed doen dankzij onze klimaatverandering, dat dan weer wel.

Het zijn grote vlinders, hun gele vleugels laten een zwart raster zien, waarin tien blauwe en twee oranje stippen je een knipoog geven. Elk van beide achtervleugels loopt uit in een punt en beide punten lijken een dubbele staart te vormen.

Misschien dat het zaaien van wilde peen op vele wegbermen de vlinders in de kaart speelt, want koninginnepagerupsen eten graag peen. Peen heeft witte schermbloemen met een donkerpaarse stip in het midden. De vlinders zijn er het meest in augustus, nu dus, en kunnen tot eind september blijven rondfladderen.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 10 aug. 2017)

DELEN
Reacties zijn gesloten.