Kolkenzuiger

Kolkenzuiger

Kolibrivlinder. Foto Koos Dijksterhuis
Kolibrivlinder. Foto Koos Dijksterhuis

Popko Muthert stuurde mij een mail over een hem onbekend insect in zijn tuin. “Hij/zij is vrij grof, ‘rechthoekig’ (zonder ‘uitsteeksels’ ± 2,5 á 3 cm lang en ± 1.25 cm breed)”, schreef hij, “en lijkt weinig stroomlijn en/of rondingen te hebben. De vleugeltjes zijn voortdurend in beweging.”

Ik had meteen de foto kunnen bekijken maar was geboeid door de intrigerende omschrijving en las eerst verder: “Op de kop enkele tentakels (drie?) waarvan de middelste mij door de vorm deed denken aan een kolkenzuiger (waarmee rioolkolken worden leeggezogen).”

Ik zie soms een tankwagen van de gemeente met een dikke slang die in een put verdwijnt, en dat is zo’n kolkenzuiger. “I.t.t. kolkenzuiger”, vervolgde Muthert, “waar altijd een werknemer bijstaat om de slurf te richten, weet het insect met een grote precisie te richten en de nectaropening te penetreren.”

In de nazomer krijg ik wel eens meldingen van lezers die op vakantie in Zuid-Europa of zelfs in hun Nederlandse tuin een kolibrie hebben gezien. Ik herinner me dat ik op mijn elfde met mijn ouders in Italië was en dat we ook een kolibrie meenden te zien.

Als er een foto bij de melding zit, blijken de kolibries steevast kolibrievlinders te zijn. Die hangen net als kolibries op de plaats rust voor een bloem, terwijl ze met een lange tong nectar uit die bloem zuigen. Ze blijven nooit lang op dezelfde hangplek, maar schieten van bloem naar bloem, onderweg razendsnel met hun vleugels klapperend. Net als een kolibrie.

Kolibries komen alleen voor in Amerika, wij moeten het doen met kolibrievlinders, die uit het zuiden oprukken en steeds vaker worden gezien.

Op Mutherts foto stond ook een kolibrievlinder. De middelste “tentakel” deed hem kennelijk aan een kolkenzuiger denken. Die “tentakel” is de buisvormige roltong waarmee de vlinder nectar opzuigt. De twee buitenste, kortere tentakels zijn de antennes waarmee de vlinder ruikt.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 30 juni 2022)

DELEN

2 gedachten over “Kolkenzuiger

  1. Mooi gezicht nietwaar? Ze worden steeds talrijker, tot op Schiermonnikoog aan toe!

  2. We zagen tot onze verbazing een kolibrievlinder in onze voortuin in de stad Utrecht, ‘s avonds om half acht. Hij onderzocht een voor een de bloemen van de floxen op nectar. We maakten er een kort filmpje van.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.