Kies de grauwe kiek

grauwe kiekendief
Grauwe kiekendieven m. (boven) en v. Foto Theo van Kooten

Hoe meer dieren en planten zeldzaam worden, des te meer verkiezingen er worden georganiseerd voor de soort van het jaar, het jaar van de soort, de nationale dit en de provinciale dat. En alle natuurbeschermingsorganisaties doen er aan mee, want je weet maar nooit of je in de prijzen valt.

Nu is er niet alleen een verkiezing van het Nationale Park dat verbouwd zal worden tot pretpark, maar zowaar ook een verkiezing van de plant- of diersoort van Groningen. De provinciale hoofdprijs bedraagt 15 duizend euro. Als er dan zonodig gestemd moet worden, heb ik voor deze volksraadpleging een stemadvies.

Hoewel mijn advies slechts raadgevend is, en Groningen dé provincie is voor allerlei soorten, steekt er één met zijn fraaie koppie en elegante schouders ver uit boven de rest. U kunt tot 15 oktober stemmen op de grauwe kiekendief.

De grauwe kiekendief is allesbehalve grauw. Het is naar objectieve maatstaven de sierlijkste vogel ter wereld. Er namelijk geen andere vogel die zo’n groot lichaamsoppervlak combineert met zo’n laag lichaamsgewicht. Met zijn lange vleugels en staart is deze lichtgewicht een luchtacrobaat van jewelste. Wie grauwe kiekendieven heeft zien baltsen en in de lucht een prooi zien overgooien, heeft een wereldwonder gezien.

Toen deze in Nederland ooit algemene schoonheden 25 jaar geleden in de graslanden en rietvelden waren uitgestorven, vonden ze asiel in de luzerne- en graanvelden van Oost-Groningen. Sindsdien worden ze beschermd en onderzocht door de akkerbouwers en vogelaars van de Werkgroep Grauwe Kiekendief, dankzij wie er nu tientallen paren over de velden dansen. Daarvan profiteren veldleeuweriken, veldmuizen en tientallen andere soorten mee. Dit succesvolle voorbeeld van bescherming van boerenlandvogels wordt intussen tot ver buiten de provincie- en zelfs landsgrenzen toegepast.

verkiezing van de plant- of diersoort van Groningen

(Natuurdagboek Trouw donderdag 6 okt. 2016)