Kauw in de ministad

madurodam en kauw
Kauw in madurodam. Foto Koos Dijksterhuis

In de herfstvakantie bezoeken zoon en ik Madurodam. Op een model van een baggerschuit staat een blauwe reiger. De reiger heeft het slim bekeken. In de havens, kanalen en grachten van Madurodam zwemmen karpers, en als die op schaal zijn, zouden er in grachten op ware grootte karpers als vinvissen zwemmen. De vissen tasten de bodem af, steken hun opengesperde muilen uit het water en snuffelen aan de snoep- en chipszakjes die het publiek in het water laat vallen.

Het publiek laat ook patatjes en andere lekkernijen vallen. Op de Euromast spiedt een zwarte kraai rond en het dak van het Paleis op de Dam is de hangplek voor kauwen. Een zilvermeeuw steekt de voetgangersbrug van het Groninger Museum over en pikt een miniwandelaar.

Het grootste deel van Madurodam is ingericht met Schiphol, de Rotterdamse Haven, een snelweg, de hogesnelheidslijn en allerlei industrie. Er is ook een gifgroen grasveld met een kas. De traditionele boerderijtypes en molens trekken meer publiek, evenals de oude gevels, pleintjes, kerken, kastelen en paleizen.

Wonderlijk toch hoe we met ons allen de dingen die ons land mooi maken in een hoekje wegstoppen, ten gunste van asfalt, bedrijventerreinen en van chemicaliën en mest vergeven velden.

Madurodam geeft er nog een rooskleurig beeld van, want je kunt de toeristen natuurlijk niet te veel kaalslag laten zien. De ganzen die profiteren van onze bemeste weilanden vliegen gakkend over. Voor hen in Madurodam te klein. Maar verder voelen zich in de miniatuurwereld dezelfde vogels thuis als in de echte wereld: kraaien, kauwen, meeuwen en reigers. De rest maakt dat ie wegkomt.

(Natuurdagboek Trouw maandag 24 okt. 2016)