Judasoren

Judasoren Foto Jeanette Essink
Judasoren Foto Jeanette Essink

Midden op de winterdag loop ik tegen een stelletje prachtige paddenstoelen aan. Ze zijn oranjebruin en een beetje transparant, als de zon er van achter tegenaan schijnt. Ze groeien op vlier en ze heten judasoren. Ze kunnen goed tegen droogte en tegen vrieskou. Dan verschrompelen ze tijdelijk even, om zich in betere tijden weer vol vocht te zuigen en op te zwellen.

Judasoren zijn al even taai als het vlierhout waarop ze groeien. Vlieren trotseren langs onze kusten de zoute zeewind. Ze buigen zich dan landinwaarts en zien eruit als stervende stakkerds; kaal en krom. Meer dood dan levend, en ook nog geplaagd door judasoren die hun hout verteren. En toch, bijna altijd zit er in zelfs de meest krakkemikkige vlier nog wel wat leven.

Volgens ‘de overlevering’ hing Judas zich, nadat hij Jezus had verraden, op aan een vlier. Andere overleveraars beweren dat Jezus zelf aan een kruis van vlierhout werd gespijkerd. Beide verhalen lijken me onzin, want de kracht van vlier zit ‘m nou juist in zijn souplesse. Zoals vlier zich voor de wind buigt, zou de boom buigen onder het gewicht van verraders en verlossers.

Op internet zijn websites te vinden waar zelfverklaarde kenners zich in bochten wringen om tegenstrijdige bijbelverhalen met elkaar te verzoenen. Gelukkig hoeft niemand een kromme vlier recht te praten, want de bijbelboeken waarin Judas voorkomt, Mattheüs en Handelingen, zwijgen over de boomsoort van ’s mans keuze.

Judasoren hebben trouwens wel een voorkeur voor vlier, maar groeien ook op andere loofbomen, dus misschien koos Judas wel een van die andere soorten. Dat Judas alleen zijn oren naar de paddenstoelen laat hangen, komt waarschijnlijk door de associatie met Petrus die het oor afhakte van een van Jezus’ belagers. Een oor dat Jezus met een vingerknip weer aan het ontoorde hoofd vastzette. Zoals de paddenstoel na droogte en vorst ook weer in een oogwenk terugkeert.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 2 jan. 2018)

Judasoren
DELEN