Honden, baasjes en een duifje

Stadsduifje. Foto Koos Dijksterhuis
Stadsduifje. Foto Koos Dijksterhuis

Het duinmeer zit om tien uur al tjokvol gezinnen. We fietsen naar ander water en passeren de file naar het strand. In bijna elke auto zit een stel of een gezin en altijd zit de man achter het stuur.

Bij het water strijken we neer onder een kastanje. Twee soorten zoogdieren zijn er te zien: Homo sapiens en Canis domesticus. Een hond plonst het water in om een balletje te apporteren, een andere – groot, zwart, harig en vast verhit – wil ook, maar durft niet verder dan met de voorpoten te water. Zijn pluimstaart wappert boven de oever.

Tot drie keer toe rent een hond op ons af om zijn kop in onze tassen te steken. ’Hij doet niks hoor’, zegt een baasje grijnzend. Hij lijkt te denken dat wij het hilarisch vinden.

Op het water passeren sloepen en andere motorbootjes. Altijd zit de man aan het roer.

Drie jongens vragen onze hulp. Ze peddelden langs op surfplanken en hebben met een peddel een zieke duif uit het water geschept. Die zit nu op de kant te zieltogen, vlakbij een bruggetje. Het is een jonge stadsduif: kletsnat, ineengedoken en verfomfaaid. De jongens wachten op de dierenambulance, maar het duurt zolang, of wij de wacht willen overnemen.

Ik heb als puber jonge duifjes grootgebracht door erwten, bonen en tarwekorrels in hun snavels te duwen, met wat water erachteraan. Hollend hield ik ze omhoog, zodat ze klapwiekten, net zolang tot ze konden vliegen.

Onder het bruggetje nestelen duiven. Ik denk dat het duifje uit het nest gefladderd is en in het water belandde. Geen duif kijkt naar hem om. Hij is graatmager en mag mee met de ambulance. ‘Ik zal hem föhnen en voeren’, zegt de broeder. Het duifje is nog niet weg, of er arriveert een groep kinderen die daar waar hij zat te water gaat.

De baasjes van de harige hond gaan ook te water en zwemmen tussen de kinderen door. Op de oever blijft de hond hen in de gaten houden. Hij zou zo graag te water willen, maar hij durft niet.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 30 juni 2020)

Honden, baasjes en een duifje
DELEN