Hoefblad lokt hommel

Groot hoefblad + akkerhommel 7282 Foto Koos Dijksterhuis
Groot hoefblad + akkerhommel 7282 Foto Koos Dijksterhuis

Nu het lente is vormen de bosanemonen witte, en de speenkruiden gele tapijten. De eerste hondsdraf bloeit en dovenetels laten hun blad uit de grond schieten. Klein hoefblad bloeit met gele zonnetjes en groot hoefblad met roze knotsen. Nog even en die grote hoefbladen zijn uitgebloeid, waarna hun hoefbladen verschijnen. Die zijn inderdaad groot, om niet te zeggen reusachtig: een halve meter in doorsnee. Om in korte tijd zijn enorme bladeren op te pompen, heeft groot hoefblad vocht en voedsel nodig. De plant is dan ook te vinden op zompige, voedselrijke bodems; langs sloten en andere wateren.

Nu wurmen de eerste bladeren zich uit de grond, maar de meeste hoefbladen bloeien nog bladerloos met hun kleine roze bloemen, waarop vroege insecten als hommels neerstrijken. Aardhommels tuinhommels, steenhommels en akkerhommels zoemen al rond. Op de foto lebbert een akkerhommel aan groot hoefblad. Akkerhommels zijn zoals veel hommels variabel in verschijningvormen, maar zijn bijna altijd te herkennen aan hun oranjebruine bovenrug.

De hommel zit op een mannelijke plant. Groot hoefblad is namelijk tweehuizig en houdt zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen gescheiden. Ze bloeien trouwens vaak in elkaars gezelschap, dus zo gescheiden leven de hoefbladseksen nou ook weer niet. Maar soms wel. De akkerhommel op de foto zit op mannelijke bloemen, die iets groter en rozer zijn dan vrouwelijke. Hij doet zich tegoed aan nectar. En passant verzamelt ie wat stuifmeel van de meeldraden en als het aan de plant ligt, vliegt ie daarmee naar de stamper van een vrouwelijke bloem. De bloemetjes en de bijtjes.

Nu maken alleen mannelijke bloemen stuifmeel, en van groot hoefblad maken ook alleen de mannetjes nectar. Om zich door die akkerhommel te laten bestuiven, moeten de vrouwtjesbloemen dat insect toch lokken. Daarom leggen enkele van de vrouwtjes zich toe op de aanmaak van nectar. Zij zijn iets groter dan de hen omringende bloemen, die zich laten bestuiven door de hommel die hun grote zus met haar nectar lokt.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 13 april ’18)

Hoefblad lokt hommel
DELEN