Grote muur groeit niet op muren

Grote muur. Foto Koos Dijksterhuis
Grote muur. Foto Koos Dijksterhuis

Akkerhoornbloem en grote muur: beide groeien op dunne stengeltjes met smalle blaadjes, beide kunnen wegbermen en bosranden wit sluieren. Hun vijf witte kroonblaadjes zijn tot op de helft ingesneden.

Dat de bloemen op de foto grote muren zijn, is te zien aan hun drie stempels. Dat zijn de witte knopjes in het midden van de gele helmdraden. Hoornbloemen hebben maar liefst vijf stempels. Een ander verschil is niet te zien op de foto, maar wel voelbaar in het bos. Grote muur heeft ruwe, hoekige stengels en blaadjes, akkerhoornbloemblaadjes hebben een zacht vachtje. Hoornbloembladeren zijn ook minder puntig dan muurbladeren. En meestal zijn hun bloembaadjes korter en ronder dan die van grote muur.

Grote muur kan in een zachte winter vroeg bloeien, maar begint meestal in april en stopt er in juni weer mee. Het is een fraaie bodembedekker in de voorjaarstuin. Maar hoe groot zo’n wit veld grote muur ook kan zijn, het is te klein om vanuit de ruimte te kunnen zien. Trouwens, ook de Chinese muur, in China grote muur genoemd, is daarvoor te klein. Waarom muur muur heet, weet ik niet. Muur groeit niet speciaal op muren, grote muur niet op grote muren.

Mijn huidige tuin is mijn eerste Nederlandse tuin zonder grote muur. Ik voel de verleiding een polletje uit het bos mee te nemen, maar dat mag niet, hoewel ik er de plant een groter verspreidingsgebied mee zou geven. De mensen snappen nou eenmaal het verschil niet tussen het meenemen van een grote muur en het meenemen van een orchidee. Als het een niet mag, moet het andere ook verboden zijn, anders wordt het voor veel tuinierende wandelaars te moeilijk.

(Natuurdagboek Trouw 7 mei 2014)

Grote muur groeit niet op muren
DELEN
Tags: