Groots congres voor natuurliefhebbers

Insectenvangers in actie bij De Biotoop. Foto Sander Bot
Insectenvangers in actie bij De Biotoop. Foto Sander Bot

In congrescentrum De Biotoop te Haren bij Groningen worden het laatste weekend van augustus tientallen lezingen en workshops over natuur gehouden. Er is een informatiemarkt en er zijn natuurexcursies op het terrein en in de aangrenzende hortus botanicus. Van vrijdagavond tot zondagnamiddag is het voormalige Biologisch Centrum gewijd aan congres This Side of Paradise, over de natuur in Nederland en daarbuiten.

Ooit liep ik college in wat nu De Biotoop heet. Het gebouwencomplex uit de jaren ’50 en ´70 is gelukkig niet gesloopt maar wordt gebruikt als woon- en werkplek voor velen en regelmatig zijn er congressen, altijd over een thema uit de natuur. Deze keer pakt De Biotoop wel heel groots uit. Er worden honderden natuurliefhebbers verwacht. Tussen de lezingen en excursies door kan er biologisch gegeten en gedronken worden. Voorts is er muziek en gezelligheid. Er zijn allerlei (deel)arrangementen mogelijk.

Afgelopen zomer verbaasde ik me over de vele festivals in Nederland. Soms waren er meer dan vijftig in één weekend. Meestal staan festivals garant voor lawaai en vuilnis. Vaak wordt er feest gevierd in de natuur. De geluidsinstallaties staan dan (net) buiten het stiltegebied… Sommige evenementen gaan echt over de natuur, zoals het Vogelfestival op 6 september in de Oostvaardersplassen en de 1000-soortendag die jaarlijks in juni plaatsvindt. This Side of Paradise gaat ook over de natuur, flora- en faunabreed, net als de initiatiefnemers Waarneming.nl en Veldshop.nl. In de feestvreugde wordt de natuur niet vertrapt of vervuild – het evenement vindt plaats op eigen terrein, op loopafstand van station Haren.

Om door de bomen het bos te ontdekken en niet voor uitverkochte zalen te belanden, kunt u vooraf het programma raadplegen op www.thissideofparadise.nl.

(Natuurdagboek Trouw maandag 17 aug. 2015)